Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ευέλικτες Αρχές Διαπραγμάτευσης


Σε ταμπέλλες στους δρόμους για τις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΕΛ διαφημίζει πως η λύση που επιδιώκεται στις συνομιλίες βασίζεται σε αρχές. Στην ίδια γραμμή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε σε συνάντησή του με την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας ότι τον πρώτο λόγο για τις περιουσίες στα κατεχόμενα τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Και πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή είναι μια βασική αρχή … την οποίαν υποστηρίζουμε μέχρι τέλους». Μακάρι τα πιο πάνω να ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Όμως, το περιεχόμενο των «ολοκληρωμένων προτάσεων» που η Ε/κ πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλα δείχνει. Εκτός αν διαβάζουμε το ίδιο κείμενο και καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα.
Κατ΄ αρχήν, με βάση τις «Γενικές Αρχές» των προτάσεων Δ. Χριστόφια, για πρώτη φορά υπήρξε ανατροπή στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τον τρόπο περιγραφής του σφετεριστή μιας Ε/κ περιουσίας. Ο παράνομος κάτοχος/σφετεριστής/καταχραστής (ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο), μετατράπηκε μέσω των Ε/κ προτάσεων (!) σε «σημερινό χρήστη». Αυτό σε ποια αρχή βασίζεται; Ξαναρωτάμε: Σε ποια αρχή βασίζεται;
Στις προτάσεις της Ε/κ πλευράς, ο παράνομος καταχραστής που τώρα μετονομάστηκε σε «σημερινός χρήστης» μιας Ε/κ περιουσίας οπουδήποτε στην Επαρχία της Κερύνειας (που θα είναι υπό Τ/κ διοίκηση και που περιλαμβάνει σπίτι, χωράφι, περιβόλι, οικόπεδο ή οτιδήποτε άλλο), καλείται να δείξει ότι θα υποστεί δυσανάλογη ταλαιπωρία από τον Ε/κ ιδιοκτήτη. Αυτό αρκεί ώστε ο παράνομος χρήστης να έχει τον πρώτο λόγο και ο ιδιοκτήτης χάνει την περιουσία. Αυτό σε ποια αρχή βασίζεται; Ποια αρχή επέβαλλε κάτι τέτοιο; Εφόσον όμως αυτού τους είδους οι «ευέλικτες αρχές» επικρατούν πλέον στην Ευρωπαϊκή Κύπρο, την επόμενη φορά που κάποιος αυθαίρετα καταχραστεί την περιουσία άλλου, η Αστυνομία δεν πρέπει να επιβάλει έξωση αλλά θα πρέπει να ζητήσει από τους παράνομους να δείξουν πόση ταλαιπωρία θα υποστούν για να κριθεί εάν θα παραμείνουν ή θα εγκαταλείψουν την ξένη περιουσία.
Με βάση την ουσία των προτάσεων που κατέθεσε η πλευρά μας και με δεδομένες τις πραγματικότητες που προέκυψαν από το 1974 τα τελευταία 37 χρόνια, θα είναι πρακτικά αδύνατο στους Ε/κ να επανακτήσουν τις ιδιοκτησίες τους στην Επαρχία της Κερύνειας και αλλού. Δυστυχώς, οι προτάσεις στέλλουν επίσης ένα «υπόγειο» μήνυμα προς όσους διαμένουν στα κατεχόμενα: κάθε Ε/κ περιουσία πρέπει να τεθεί κάτω από χρήση ώστε αναπόφευκτα να καταλήξει σε τουρκικά χέρια με βάση τις Ε/κ προτάσεις. Αν όμως τα πράγματα δεν είναι όπως κάθε λογικός τα καταλαβαίνει, αλλά είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο κ. Άντρος Κυπριανού, οι προτάσεις δεν έπρεπε να είναι μερικές δεκάδες σελίδες -όπως είναι στην πραγματικότητα- αλλά μερικές γραμμές π.χ. «ο ιδιοκτήτης έχει τον μοναδικό λόγο» ή έστω ότι «ο ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο» με μόνο με μερικές απαραίτητες επεξηγήσεις για εφαρμογή της αρχής. Συνδυάζοντας τα πιο πάνω με
(α) τον ηλικιακό περιορισμό των 46 χρονών (που και πάλι εισήγαγε στις διαπραγματεύσεις η δική μας πλευρά για πρώτη φορά) και
(β) ότι πρέπει ο ιδιοκτήτης να αποζημιώσει τον καταχραστή για προσθέσεις στην περιουσία, ποιος θα επιστρέψει στο Τ/κ κρατίδιο; Στην ουσία, το Τ/κ κρατίδιο θα συνιστά νόμιμα πλέον μια πλήρως εκτουρκισμένη ζώνη χωρίς καν να επιτρέπεται επιστροφή στους όποιους ελάχιστους από εμάς θα θέλαμε να  επιστρέψουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Κερύνεια.
Τέτοιες «ευέλικτες αρχές» δεν συνάδουν με ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν την επιστροφή όλων στις εστίες και τις περιουσίες τους. Από την άλλη, θα αισθάνονται ανακούφιση οι χιλιάδες καταπατητές τύπου «Όραμς» και δεν είναι τυχαίο που η καταπάτηση, το χτίσιμο και το «ξεπούλημα» των Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θα ενταθεί. Γι αυτές τις φοβερά αρνητικές εξελίξεις υπάρχουν ευθύνες και υπάρχουν υπεύθυνοι. Ως υποψήφιος βουλευτής στην Κατεχόμενη Επαρχία της  Κερύνειας μας, μαζί με όλους όσοι αρνούνται να υποκύψουν, δεν πρόκειται να ανεχτούμε το θάψιμο της Κερύνειας με βάση τις «ευέλικτες αρχές» τους που μετέτρεψαν τον παράνομο καταχραστή σε δήθεν νόμιμο σημερινό χρήστη.  
Κώστας Μαυρίδης - υποψήφιος βουλευτής ΔΗΚΟ Κερύνειας
mavrides@ucy.ac.cy

συμμετοχές μου σε εκδηλώσεις είναι

Την Τρίτη 3/5/2011 το απόγευμα θα είμαι στην Ποταμιά και το βράδυ στις 8:00στο Δημαρχείο Καραβά ενώπιον μελών ΔΣ σωματείων Καραβά.
Τετάρτη 4/5/2011 θα είμαι στην τηλεόραση "Σίγμα" ώρα 2:00 μ.μ.
Την Πέμπη το πρωί στις 9:00 στο ραδιόφωνο του "Λόγου" με την ΣτέλλαΣουρμελή.
Κώστας Μαυρίδης - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ Κερύνειας