Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Στρατηγική και Χρόνος Εφ. «Φιλελεύθερος» - 18/2/2012

Έχει λεχθεί αρκετές φορές ότι η απόρριψη κάποιων προτάσεων του Δ. Χριστόφια από τον Έρογλου αποτελεί απόδειξη της ορθότητας των προτάσεων και της διαχείρισης της διαπραγματευτική μας ομάδας. Αναφερόμενος στη στάση του Έρογλου, το επανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την εξής απορία: «Το κάνει από Ελληνοκυπριακό πατριωτισμό; Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα. Όπως και για την σταθμισμένη ψήφο …».
Αν η εναντίωση από τον Έρογλου αποτελεί το κριτήριο της δικής μας ορθότητας, τι θα  σημαίνει η ίδια λογική, για εκείνες τις προτάσεις του Δ. Χριστόφια που έγιναν αποδεκτές από τον Έρογλου; Προφανώς, με την ίδια λογική έγιναν αποδεκτά όσα υπηρετούν απόλυτα τον Τουρκοκυπριακό πατριωτισμό του Έρογλου! Στην πραγματικότητα πρόκειται για πυροτέχνημα που επινοήθηκε για να πειθαρχούν όσοι –ιδίως εντός ΑΚΕΛ– αμφισβητούν την ορθότητα της πολιτικής στο Κυπριακό.
Η στατική αντίληψη των πραγμάτων είναι χαρακτηριστικό της υφιστάμενης πολιτικής από την αρχή. Αδυνατεί να αντιληφθεί την ουσιαστική δυναμική που δημιουργείται και διαβρώνει τις θέσεις μας στην πορεία του χρόνου. Αυτό από εκείνους που δηλώνουν να αγωνιούν διότι «ο χρόνος παγιώνει την κατοχή»! Αυτή η αντίληψη μας έφερε στο χείλος του γκρεμού χωρίς οι υπαίτιοι να το αντιλαμβάνονται. Ενδεικτικά, η διαχείριση σε δύο κορυφαία κεφάλαια -το περιουσιακό και τον εποικισμό- το αποδεικνύουν.
Στα δύο αυτά κεφάλαια αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική τους ρύθμιση η εξέλιξη/κατάστασή τους μέσα στο χρόνο ενόσω λύση δεν βρίσκεται. Η Ε/κ πλευρά έπρεπε να λειτουργεί με τρόπο που να αποθαρρύνει νέα τετελεσμένα (πραγματικότητες) π.χ. με στέρεη θέση ότι κάθε ιδιοκτησία θα κριθεί επί της αρχής ότι ανήκει στον ιδιοκτήτη όπως καθορίζεται από το νόμιμο Κυπριακό κτηματολόγιο. Τυχόν ενστάσεις θα έπρεπε να υποβληθούν από την Τ/κ πλευρά. Όμως, είναι η πλευρά μας που υιοθέτησε τον όρο «χρήστης» με προτεραιότητα έναντι του ιδιοκτήτη εφόσον εγκατάλειψη της περιουσίας θα του  προκαλούσε μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Με τέτοια λογική, κάθε περιουσία που σήμερα χρησιμοποιείται στα κατεχόμενα και θα εντασσόταν στο Τ/κ «state», αυτόματα θα κατέληγε στον “χρήστη” και όχι στον Ε/κ ιδιοκτήτη. Το χειρότερο, στην δυναμική του χρόνου στο μέλλον –με δεδομένο το αδιέξοδο- εξωθείται η επέκταση της «χρήσης» κάθε κατεχόμενης Ε/κ περιουσίας που δεν είναι υπό «χρήση» τώρα, ώστε με βεβαιότητα όλα να έχουν τουρκοποιηθεί στην βάση δικής μας πρότασης.
Ανάλογη στατική αντίληψη επικράτησε και για τους έποικους. Για δεκαετίες, ζούσαν σε καθεστώς αβεβαιότητας λόγω της πάγιας αντίληψης ότι πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να φύγουν όλοι. Αυτό ενδυνάμωνε φωνές εντός της Τ/κ κοινότητας που επιθυμούσε αποπομπή τους. Η στάση μας έπρεπε να εκκινά από την καθαρή ΑΡΧΗ για συνολική αποχώρησή τους, από την οποία η Τ/κ πλευρά θα ζητούσε εξαιρέσεις. Η πρώτη σοβαρή ρωγμή προέκυψε όταν μετατρέψαμε τη συζήτηση στον αριθμό που μένουν. Σήμερα, φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει σύγκλιση της πλευράς μας στην αρχή (!) δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης από την Τουρκία στην Κύπρο. Η ελεύθερη εγκατάσταση στην Κύπρο υπηκόων της Τουρκίας χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό είναι μέρος των συγκλίσεων που αποδέχτηκε η πλευρά μας. Το Προεδρικό αντιτάσσει ότι θέσεις/προτάσεις της Ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας αλλού, προνοούν διατήρηση της δημογραφικής αναλογίας… Δεν αντιλαμβάνεται την βαρύτητα που έχει ένα έγγραφο ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ με την υπογραφή των δύο «ηγετών», έναντι οποιασδήποτε άλλης θέσης/άποψης που επιδέχεται ερμηνείες και προβλήματα εφαρμογής ΑΝ γίνει αποδεχτή. Σε αυτά, το να αντιτάξουμε ότι απορρίψαμε το Σχ. Ανάν για να διεκδικήσουμε το κοινοτικό κεκτημένο ως ασπίδα μας… Το να αντιτάξουμε ότι η κοινοτική νομολογία θωρακίζει όσα δικαιούμαστε… Το να επεξηγήσουμε τι σημαίνει -πριν την λύση- να αποδέχεσαι νομιμοποίηση του  εποικισμού, είναι όλα ανώφελα σε τέτοια μυαλά.       
Κώστας Μαυρίδης                                       mavrides@ucy.ac.cy

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στρατηγική και Πυροτεχνήματα

Η απόσταση του χρόνου από τις εξελίξεις (όταν συμβαίνουν) επιτρέπει το φιλτράρισμα ανάμεσα στην ουσία από την μια και τα ανούσια πυροτεχνήματα και παράσιτα λόγω σκοπιμοτήτων από την άλλη. Το 480 π.Χ. στη Σαλαμίνα, ο Θεμιστοκλής οδήγησε τους Έλληνες στη νίκη αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονέκτημα (στενότητα του κόλπου σε συνδυασμό με το μικρό και ευέλικτο σχήμα των ελληνικών πλοίων). Μπορεί σήμερα να θεωρείται ολοφάνερο πόσο δίκαιο είχε ο Θεμιστοκλής, αλλά στην κρίσιμη ώρα άλλα συνέβαιναν. Και μπορεί να θεωρούνται μύωπες όσοι διαφώνησαν και ζητούσαν να δοθεί η μάχη στο ανοιχτό πέλαγος. Και περίπου ηλίθιοι όσοι οχυρώθηκαν στα ξύλινα τείχη επενδύοντας στην επαλήθευση του χρησμού. Εφόσον όμως η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δεν είναι ποτέ η ίδια, ποιοι έχουν σήμερα τον ρόλο του … μύωπα της Ιστορίας;
Το ζητούμενο ΣΗΜΕΡΑ είναι -ενόσω τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη- να επιλέξει ο πολίτης το σωστό μέρος της Ιστορίας. Για μήνες προβλήθηκε το πυροτέχνημα που πολλοί στη δική μας ηγεσία πίστεψαν. Ότι, η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) της Προεδρίας της Ε.Ε. τον Ιούλιο 2012 είναι κορυφαίας σημασίας ώστε η Τουρκία να θέλει να αποφύγει για να γλυτώσει από τις πιέσεις. Η Προεδρία έχει σημασία αλλά δεν έχει την καθοριστική αξία που Νταβούτογλου-Ερντογάν και Ντάουνερ-Πάσκο προβάλλουν δημόσια. Η Τουρκία επιδιώκει (πράγμα που κορυφώθηκε στο Σχ. Ανάν) να ανατρέψει την αξιοποίηση από την ΚΔ της ευκαιρίας αιώνων, του φυσικού αερίου, εντός της Ε.Ε. Το ορόσημο του Ιούλη ήταν στάχτη στα μάτια των αφελών και στην πραγματικότητα, λειτούργησε ως χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες χωρίς ποτέ να λεχθεί. Μάλιστα, ορισμένοι στην ηγεσία πανηγύριζαν επειδή η λέξη χρονοδιάγραμμα αφαιρέθηκε.        
Η πολιτική του Προεδρικού πάντως δείχνει ότι οι σχεδιαστές της δεν αντιλήφθηκαν το στημένο παιγνίδι. Ούτε κατάλαβαν τι επιδιώκει η Τουρκία όπως ο Νταβούτογλου έχει θέσει  προ πολλού: η Τουρκία έχει μέλλον με επέκταση στους θαλάσσιους χώρους της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Κύπρος εντός του «ζωτικού της χώρου» και θα πρέπει να υποταχθεί στο άρμα της. Ο Ερντογάν  προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του τουρκικού στόλου νότια της Κύπρου. Παρόμοιες απειλές πρόβαλε ο εκπρόσωπος του Έρογλου τις προάλλες απειλώντας ευθέως ότι σε περίπτωση που διακοπούν οι συνομιλίες… οι συνθήκες είναι κατάλληλες ακόμη και για σύρραξη! Σε ευθυγράμμιση με την τουρκική θέση, ο Ντάουνερ -που κατά τα άλλα υπηρετεί την ειρήνη και ασφάλεια- δήλωσε: «θεωρώ δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίπτωση (που δεν υπάρχει συμφωνία και οι Ε/κ εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο) θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας και θα μπορούσε να λάβει πραγματικά σοβαρές διαστάσεις». Αυτό στην διπλωματία ερμηνεύεται ως εξώθηση της Τουρκίας, καθώς εμείς σιωπούμε.   
Η πολιτική που ακολούθησε η ηγεσία βασίστηκε στην πρόβλεψη ότι το αδιέξοδο δεν συμφέρει στην Τουρκία διότι θα αποκαλυφθούν οι ευθύνες της και θα προκληθούν πάνω της πιέσεις από την διεθνή κοινότητα (Πρόγραμμα Διακυβέρνησης). Και φτάσαμε στο σημείο να αναζητούμε τρόπο απεγκλωβισμού με την ευχή να μην γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας για να γλυτώσουμε. Καθένας αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία εξυπηρετείται με το ροκάνισμα του χρόνου αλλά η στρατηγική μας στηρίχτηκε στο αντίθετο, με σοβαρό κενό λογικής. Ταυτόχρονα, προβάλλει η πρόταση Αναστασιάδη για ένα «ισχυρό και λειτουργικό κράτος»: «Υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών στο κεντρικό κράτος ή και υπερεξουσίες στον επικεφαλής της κυβερνήσεως θα αποτελέσουν … αίτια είτε απόρριψης μιας ενδεχόμενης λύσης ή της ταχείας κατάρρευσης του κράτους με ολέθριες συνέπειες».  Αυτά ισχύουν εφόσον ανατραπεί η αρχή της δημοκρατίας και επικεφαλής είναι υποχρεωτικά Τούρκος. Αυτό το καθοριστικό δεν είναι στο κείμενο και καθένας αντιλαμβάνεται ώσπου φτάνουν τα πυροτεχνήματα.

Κώστας Μαυρίδης                                       mavrides@ucy.ac.cy


Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Συνομιλίες και Μέλλον

Στις συνθήκες μετά το 74, υπήρχε η λογική της επίτευξης γρήγορης λύσης για να αποτραπεί η παγίωση της κατοχής, πράγμα όμως που δεν προέκυψε, ούτε ακόμη όταν για δεκαετίες διαχειρίστηκαν το εθνικό τα πλέον… «καλά παιδιά» (Βασιλείου και Κληρίδης). Η στρατηγική που ακολουθήθηκε  στον μονόδρομο των διακοινοτικών συνομιλιών έχει αποτύχει, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Το χειρότερο είναι που η Ε/κ πλευρά εγκλωβίστηκε σε μια πορεία συνεχούς διάβρωσης (με υποχωρήσεις, παραχωρήσεις, δώρα, εκπτώσεις, αποκλίσεις και άλλα τέτοια επί της ουσίας ίδια) που συνεχίζεται ως σήμερα αναλλοίωτη ως εάν τίποτα να μην έχει αλλάξει από το ΄74. Ωστόσο, η πορεία αυτή αν δεν ανατραπεί, θα καταλήξει στο σημείο μηδέν, οπόταν θα έχουν παραχωρηθεί τόσα ώστε η «λύση» να είναι απλά η ταφόπλακα του κυπριακού Ελληνισμού που χωρίς μέλλον θα αντιμετωπίσει το ιστορικό του τέλος. Και οι ευθύνες είναι πολλές και επεκτείνονται σε πολλές δεκαετίες.
Μετά όμως την απόρριψη του Σχ. Ανάν το 2004, ο λαός για πρώτη φορά έθεσε παραμέτρους και η ηγεσία όφειλε να το σεβαστεί. Εκείνο που χαρακτηρίζει τη σημερινή πολιτική του ανανικού συνεταιρισμού, είναι ότι περιφρόνησε την λαϊκή εντολή και χάριζε «δώρα» με την προσδοκία μιας λύσης και με την υπόθεση ότι το αδιέξοδο θα στρίμωχνε την Τουρκία. Υποτίθεται ότι οι παραχωρήσεις γίνονταν διότι ο χρόνος και το αδιέξοδο λειτουργούν εναντίον μας! Και δεν είναι μόνο τα κατά καιρούς «δώρα». Είναι πρωτίστως εκείνο το γινάτι από το 2008 ότι περίπου τα πράγματα βαίνουν ομαλώς καθώς Ντάουνερ-Πάσκο συνωμοτούσαν εναντίον μας. Παρεμπιπτόντως, θα μας εξηγήσουν ( Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ή ο κ. Αναστασιάδης), τι είναι εκείνο που θα πάθουμε αν ζητήσουμε την αποπομπή Ντάουνερ και πρέπει να σιωπούμε;
Φυσικά, υπάρχουν «παιγνίδια» και μεταμορφώσεις ενόψει των προεδρικών που παρασύρουν φανατικούς και άμυαλους. Όταν όμως συνέφερε, ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε ΑΚΕΛ+ΔΗΣΥ για να αποφανθεί αυθαίρετα ότι το 70% στηρίζει τον Πρόεδρο στο κυπριακό. Στην πραγματικότητα όμως, η αντίθεση της πλειοψηφίας προς τις επιλογές Δ. Χριστόφια, δεν είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακών παιγνιδιών. Ο Πρόεδρος μπορούσε να έχει την ολόπλευρη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας (και όχι μόνο της εντεταλμένης «Χαραυγής»), φτάνει να επεδείκνυε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία. Όποτε ήθελε είχε τη δυνατότητα να απομονώσει τον Ν. Αναστασιάδη στα ανανικά του όνειρα. Εντούτοις, είναι ο Δ. Χριστόφιας (με συνοδοιπόρο τον Ν. Αναστασιάδη) που πεισματικά επέλεξε να κινηθεί ενάντια στη λαϊκή βούληση. Τόση είναι η δυσφορία σήμερα που η κοινωνία εύχεται να μην γίνουν αποδεκτές οι Ε/κ προτάσεις ώστε να γλυτώσουμε, με το όποιο πολιτικό κόστος!  
Απέναντι στην όποια πολιτική των συνομιλιών, η ηγεσία όφειλε παράλληλα και σε συνεχή βάση να ενδυναμώνει τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως κάνει το αντίθετο. Αντί να ενδυναμώνεται το κράτος μετά και τις δυνατότητες των τελευταίων χρόνων εντός Ε.Ε., η διάβρωση επεκτείνεται. Ενώ οι  Τ/κ είναι νόμιμοι πολίτες στην Κυπριακή επικράτεια (ελεύθερα και κατεχόμενα) με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που επιβάλλει η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνονται συνεχώς εκπτώσεις με τεράστια πολιτικό κόστος π.χ. αναγνωρίζεται «Επιτροπή» αποζημιώσεων (!), ταυτότητες ψευδοκράτους, άδειες οδήγησης, αποδεχόμαστε έποικους κ.ά. Τα πράγματα έφτασαν σε σχιζοφρενικό σημείο και το εξής είναι ενδεικτικό. Ο πασίγνωστος τραγουδιστής Χούλιο Ιγκλέσιας κινείται με αγωγή στις ΗΠΑ στη βάση της λογικής ότι αν ερχόταν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου θα παραβίαζε τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, Ελληνοκύπριοι και μη το χρησιμοποιούν και η Κυπριακή Δημοκρατία το θεωρεί νόμιμο. Ο Χ. Ιγκλέσιας υποστηρίζει στην αγωγή ότι το κατεχόμενο ξενοδοχείο που του ζήτησαν να παραστεί ανήκει σε Ελληνοκύπριο του οποίου θα παραβίαζε τα δικαιώματα του αν το έκανε. Στο ίδιο ξενοδοχείο έγινε ο γάμος της κόρης του Ταλάτ με παρόντες Ε/κ πολιτικούς να χαριεντίζονται. Με τέτοια πολιτική δεν έχουμε μέλλον και κάθε προοπτική (και η ευκαιρία αιώνων με το φυσικό αέριο) θα εξανεμιστεί αναπόφευκτα. 
Κώστας Μαυρίδης                                                          mavrides@ucy.ac.cy