Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Δικό τους και … δικό μας» το Φυσικό Αέριο


Δημοσιεύτηκε σήμερα (20 Σεπτ 2011) άρθρο στον «Φιλελεύθερο» με τον πιο πάνω περίπου τίτλο.  Κατ΄αρχήν, προκύπτει μια μεγάλη αντίφαση. Όταν  το 2004 πρωτοστατούσαμε στην αποκάλυψη της συνομωσίας των ΤουρκοΕγγλέζων σχετικά με τον ενδεχόμενο υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου (τονίζω ξανά ότι για «ενδεχόμενο πλούτο» μιλούσαμε τότε), η πλατφόρμα του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, ήταν βέβαιη ότι τα περί υποθαλάσσιου πλούτου ήταν αρλούμπες και προσχήματα για να απορρίψουμε το σχέδιο τους. Μια από τις εφημερίδες τους, έτσι το έγραψε τότε πρωτοσέλιδα. Οι ίδιοι που το 2004 ήταν βέβαιοι πως δεν υπήρχε πλούτος, κατά σύμπτωση (!), σήμερα θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχει πολύς πλούτος και μας εισηγούνται πως να διαχειριστούμε τα έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου. Δεν αναμένονται τέτοιες αντιφάσεις, ιδίως από διευθυντές ακαδημαικών ιδρυμάτων. 
Η εισήγηση που προτείνεται λοιπόν είναι να καταθέτουμε τα έσοδα που ΘΑ εισπράττουμε από την πώληση του φυσικού αερίου σε ειδικό ταμείο από το οποίο «το 20% ή το 25% αν θέλουμε να είμαστε γενναιόδωροι να μπαίνει σε δεσμευμένο λογαριασμό για τους Τ/κ για να αποδεσμευτεί μαζί με τους τόκους με τη λύση του Κυπριακού». Είναι σύμπτωση που όσοι στηρίζουν σήμερα την πιο πάνω εισήγηση ήταν στην εμπροσθοφυλακή προώθησης του σχεδίου Ανάν;
Μάλιστα, ενδυναμώνεται η εισήγηση με το επιχείρημα ότι θα «άδειαζε την Τουρκία από επιχειρήματα και προφάσεις και θα αποδείκνυε ότι τα πραγματικά της κίνητρα δεν είναι τα οικονομικά συμφέροντα των Τ/κ, αλλά ο γεωστρατηγικός επεκτατισμός.»
Προφανώς, όμως, ο αρθρογράφος αγνοεί ότι το νομικό πλαίσιο είναι πεντακάθαρο για το ποιος έχει δίκαιο. Τόσο που πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Και αγνοεί επίσης ότι η Τουρκία έκανε ενέργειες (όχι μόνο δηλώσεις) που αποδεικνύουν περίτρανα ότι «τα πραγματικά της κίνητρα δεν είναι τα οικονομικά συμφέροντα των Τ/κ». Τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρεί σε έρευνες σε θαλάσσιο χώρο υπερκεράζοντας το Καστελόριζο και αυτό δεν μπορεί να γίνεται «για να προασπίσει τα συμφέροντα των Τ/κ»! Αν αυτό δεν αδειάζει την Τουρκία, η δημιουργία Ταμείου για τους Τ/κ θα την αδειάσει; 
Τα υπόλοιπα στο άρθρο περί «κατάρας των πόρων» σε χώρες με ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, δεν αντέχουν καν σε στοιχειώδη κριτική. Στην πραγματικότητα, η τύχη των όποιων εσόδων είναι θέμα διαχείρισης. Καθαρά θέμα διαχείρισης. Ενώ ο  αρθρογράφος είναι βέβαιος για το Ισραήλ ότι τα έσοδα του  «θα τα βάλει σε καλή χρήση», είναι βέβαιος ότι η Κύπρος θα τα κατασπαταλήσει «για να διατηρηθεί ο διογκωμένος και σπάταλος δημόσιος τομέας και για να αυξηθούν οι κοινωνικές παροχές και επιδοτήσεις σε ομάδες οργανωμένων συμφερόντων». Αν τέτοιες απόψεις ήταν  σωστές, το φυσικό αέριο (αν υπάρχει τελικά) θα είναι η καταστροφή μας. Μόνο που η Τουρκία δεν το αντιλήφθηκε και αντιδρά. Το αντιλήφθηκε όμως η πλατφόρμα του ΝΑΙ εδώ στην Κύπρο!!! Και όποιος θέλει πιστεύει όποιον θέλει: είτε την Τουρκία που ενεργεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τ/κ, είτε την πλατφόρμα του ΝΑΙ που επιδιώκει να αδειάσει την Τουρκία από επιχειρήματα, είτε την κοινή λογική.   

Κώστας Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου