Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Συγκρίνοντας το 2004 με το Σήμερα

Για τις πραγματικότητες γύρω από τη λήψη μιας απόφασης, επιβάλλεται να εξεταστούν οι περιστάσεις, ενημέρωση και τα διαδραματιζόμενα που επικρατούσαν γύρω και πάντα πριν την απόφαση. Οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά τον ουσιώδη χρόνο έχουν καθοριστική σημασία για το ρόλο εκείνων που καθοδήγησαν άλλους στην απόφαση. Στην πολιτική αξιολογείται η επάρκεια, η ευθυκρισία και η διορατικότητα κάποιου με βάση το πώς έδρασε την ώρα των εξελίξεων. Υποδείξεις κατόπιν πολλής καθυστέρησης ή και μετά την απόφαση, έχουν μειωμένη ή και μηδαμινή αξία ή σκοπιμότητα.
Η πολιτική για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ενεργειακού μας πλούτου, είναι θέμα για το οποίο έχουν άποψη πολλοί και κυρίως πολιτικοί που θέλουν ΣΗΜΕΡΑ να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου. Είναι όμως χρήσιμο να δούμε το πώς καθοδηγούσαν ΤΟΤΕ (πριν το δημοψήφισμα), μερικοί από όσους ΣΗΜΕΡΑ ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται σχετικά θέματα.   
Μήνες πριν το δημοψήφισμα του 2004, με παρεμβάσεις σε ΜΜΕ υποδεικνύαμε ότι το Σχέδιο Ανάν επιδίωκε –ανάμεσα σ΄ άλλα- να οδηγήσει σε κατάρρευση την Κυπριακή Δημοκρατία με απώτερο στόχο να περάσει σε Τουρκία-Αγγλία ο τεράστιος υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος. Σ΄ ένα άρθρο με τίτλο «Ο πλούτος της Κύπρου "παραδίνεται" στους Άγγλους» ανέλυα το παράρτημα ΙΙ του Σχεδίου Ανάν  με τίτλο "Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης"  όπου καταγράφονται ορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης (του 1960) τις οποίες εξηγούσα και κατέληγα:  «Πηγές από πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα εκτός Κύπρου  εκτιμούν ότι …  στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας νοτίως της νήσου, κάτω από το βυθό της θάλασσας υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, πέραν από το  πετρέλαιο όπως λέχθηκε παλαιότερα.»  Και ότι: «οι Άγγλοι…  με τις αλλαγές αυτές ουσιαστικά "αρπάζουν" τον πλούτο της Κύπρου και διασφαλίζουν για πάντα την παρουσία τους στην περιοχή».  Δημοσιογράφος και αυτοδίδακτος ιστορικός θεωρούσε ΤΟΤΕ αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης το Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας που διέψευδε τις δικές μας υποδείξεις. Σήμερα είναι … κολλητός του Ντάουνερ.  
Στην ίδια περίπου περίοδο, με άρθρο «Πολιτική Σκέψη και Διατεταγμένοι Επιστήμονες» έγραφα: «Από τα τέλη του 2002 όταν πρωτοεμφανίστηκε το Σχέδιο Ανάν, διάφοροι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί ανέλαβαν την προώθηση του σχεδίου. Και με τον μανδύα της επιστήμης έκαναν προβλέψεις που αποσκοπούσαν στον εκβιασμό του απλού κόσμου π.χ. ΄εάν πούμε όχι στο σχέδιο Ανάν, δεν μπαίνουμε στην Ευρωπαική Ένωση΄. Ένας με ειδικότητα στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις επέμενε ότι εάν απορρίψουμε το Σχέδιο Ανάν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούμε στην Ε.Ε.». Ο συγκεκριμένος ειδικός (!) που έπεσε τόσο έξω, έχει ΣΗΜΕΡΑ αναβαθμιστεί σε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρα σημαντική για τον αγώνα μας.
Και με άλλα άρθρα έκτοτε (π.χ. «Γνωστό και Άγνωστο Μέρος του Σχεδίου Ανάν» και «Μια γνωστή-άγνωστη Αγγλοτουρκική Συνομωσία») επιδίωκα να ενημερώσω για όσα όφειλαν να ενημερώνουν οι επαγγελματίες πολιτικοί ώστε ο απλός κόσμος να ξέρει. Παρεμπιπτόντως, η  κ. Πρ. Αντωνιάδου (από τους προκεχωρημένους υποστηριχτές του Σχεδίου Ανάν) που περιέγραφε τον Ερντογάν ως "ηγέτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά", είναι ΣΗΜΕΡΑ ο Υπουργός που διαχειρίζεται όλα όσα αφορούν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου. Φυσικά, υπάρχει και ο Ν. Αναστασιάδης που πρωτοστάτησε στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, που επέμενε ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ το δημοψήφισμα ότι η Τουρκία έχει επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, που ζητούσε την επόμενη του δημοψηφίσματος επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, και που ΣΗΜΕΡΑ ετοιμάζεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μπροστά μας σήμερα, έχουμε παρόμοια κατάσταση για την «Επιτροπή» αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Για ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτουμε τις ανακρίβειες, ψευτιές και παραπλανητικές παραστάσεις που δημιουργούν στον κόσμο διάφοροι επιτήδειοι και εκείνοι μας βρίζουν. Και ο καθένας στο ρόλο του.
Κώστας Μαυρίδης                                             mavrides@ucy.ac.cy     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου