Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η μέρα της αποκάλυψης

Για το δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο τεκμηριώσαμε αρκετές φορές ότι εξαρχής δρομολόγησαν διαδικασία στις συνομιλίες που εγκλώβιζε την Ε/κ σε φοβερά διλήμματα που θα της προκαλούσαν μόνο κόστος όποια και αν είναι η επιλογή. Δεν έχει φυσικά την ευθύνη η Ε/κ πλευρά για τον διορισμό του Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά ο ρόλος του αποκαλύφθηκε πλήρως μέσα από τα γνωστά έγγραφα που έδειξαν συνωμοσίες εναντίον της Ε/κ πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εχθρική του στάση ορισμένες φορές (όπως αποκαλύψαμε βάσει αυθεντικών εγγράφων) έγινε σε συνεννόηση με τους Τούρκους π.χ. με τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πράγμα που ο Ντάουνερ δεν σχολιάζει. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η στάση του Ντάουνερ επιβεβαίωνε την αρχική επιδίωξη: υπερ-αισιοδοξία με «πρόοδο», «συμφωνία» σε πτυχές, «συγκλίσεις» σε κεφάλαια. Αυτά ήσαν στην πραγματικότητα όσα έδωσε η Ε/κ πλευρά χωρίς ένα βήμα στην ουσία του προβλήματος όπως τα κατοχικά στρατεύματα, έποικοι, επεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας, δικαίωμα στις ιδιοκτησίες κ.ά. Η Ε/κ ηγεσία ακολουθούσε με τον Πρόεδρο σε παθητική σιωπή  και το Ν. Αναστασιάδη να θυμώνει -όχι εναντίον του Ντάουνερ- αλλά εναντίον εκείνων που αποκαλύπταμε τις συνωμοσίες επειδή δεν γινόταν με σωστό τρόπο!    
Στην πορεία των συνομιλιών, δόθηκαν επίσης αρκετές ευκαιρίες στην Ε/κ ηγεσία να προλάβει το επικείμενο πρόβλημα και να περιορίσει τις ζημιές. Καμιά ουσιαστική αντίδραση, όταν ο Ταλάτ κόμιζε τις προτάσεις της Τουρκίας και τις κατέθετε αυτούσιες στις διαπραγματεύσεις, που κατά τα άλλα ήταν … κυπριακής ιδιοκτησίας. Καμιά ουσιαστική αντίδραση, αλλά συμμετοχή στα στημένα πανηγύρια του Ντάουνερ στο οδόφραγμα του Λιμνίτη με τις πολύχρωμες κορδέλες και ανοχή στο κόκκινο χαλί στο Γ.Γ. του ΟΗΕ για να περάσει στο «προεδρικό» στα κατεχόμενα. Καμία ουσιαστική αντίδραση, όταν ο Έρογλου έθετε νέες απαιτήσεις και υπαναχωρούσε και όταν η Τουρκία προχώρησε κυριολεχτικά με επέμβαση με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας απειλώντας κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητές μας, αλλά δεν γίνεται απλά να συνομιλούμε διαμαρτυρόμενοι...
Η μέρα της αποκάλυψης πλησιάζει, οπόταν η Ε/κ πλευρά θα επωμιστεί μόνο κόστος. Περίπτωση για κέρδος και γώνιασμα της Τουρκίας όπως καταγραφόταν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι πως το συσσωρευμένο κόστος της διαδικασίας θα μας φορτωθεί μέσα από τις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως Ντάουνερ-Πάσκο θα κρίνουν.
Το σκηνικό μυρίζει νέο 2004 με διαφορετικό λεκτικό (π.χ. η λέξη επιδιαιτησία δεν επιτρέπεται) και διαφορετικούς κομπάρσους (π.χ. ο Ντε Σόττο αντικαταστάθηκε με το  Ντάουνερ). Εκείνο που παραμένει ίδιο είναι η κεντρική επιδίωξη των σχεδιαστών για να εγκλωβιστεί η Ε/κ πλευρά ώστε να της αφαιρεθεί κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε. Και η πραγματικότητα είναι πως ουσιαστικά πλεονεκτήματα που αποκτήσαμε (αξιοποίηση Ε.Ε. και δυνατότητα για φυσικό αέριο) θα εξαφανίζονταν με το Σχέδιο Ανάν και η όποια προοπτική υπάρχει είναι λόγω της απόρριψης του. Ο σχεδιασμός των Ντάουνερ-Πάσκο είναι μέσα από επανάληψη του 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία είτε να αυτοδιαλυθεί είτε να αυτοπεριοριστεί  φοβισμένη από τις αντιδράσεις. Δυστυχώς, στην εξουσία επικρατεί η πολιτική αντίληψη που δεν υιοθέτησε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αλλά την διαχείριση του. Το χειρότερο, καραδοκούν να αναλάβουν εξουσία εκείνοι που επέμεναν με εκβιασμούς να μας φορτώσουν τις ανανικές αλυσίδες. Υπάρχουμε και το οφείλουμε στο λαό που έκρινε σωστά το 2004. Αυτό καλείται να πράξει και τώρα, ιδίως ενόψει προεδρικών. Πάντως, δεν ξέρουμε αν ποτέ μάθουμε σε τι οφείλεται η απέραντη σιωπή της εξουσίας και η εκκωφαντική «προστασία» που πρόσφερε η λεγόμενη αντιπολίτευση στο Ντάουνερ. Το βέβαιο είναι πως η μέρα της αποκάλυψης πλησιάζει.
Κώστας Μαυρίδης                                       mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου