Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Έκνομη Πολιτική Ορολογία

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες άρνηση της Αρμενικής γενοκτονίας που η Τουρκία διέπραξε τιμωρείται. Εκείνος που αρνείται το έγκλημα, διαπράττει αδίκημα και αντιμετωπίζει τον Νόμο της χώρας. Πρόσφατα, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με προώθηση στην Γαλλία παρόμοιας νομοθεσίας. Αποδεδειγμένα, η φθορά του χρόνου δίνει ευκαιρία σε επιτήδειους να εκμεταλλευτούν συγκυρίες και τυχόν δύναμη τους –χρηματική, πολιτική κ.ά.-  για να στρεβλώσουν ή απαλείψουν ιστορικές πραγματικότητες που δεν εξυπηρετούν τις σημερινές πολιτικές τους επιδιώξεις. Άλλωστε, η Τουρκία χρηματοδοτεί διάφορα κέντρα στις ΗΠΑ για να λαμβάνει αντιπαροχή «επιστημονικές» δήθεν μελέτες που την εξυπηρετούν πολιτικά.
Στην Κύπρο, η τουρκική εισβολή του ’74 και η συνεχιζόμενη κατοχή είναι ένα γεγονός καταγραμμένο και αποδεκτό με τα παράνομα κατοχικά παράγωγά του. Γεγονός διαπιστωμένο από αλλεπάλληλες αποφάσεις των (Ευρωπαϊκών) Δικαστηρίων της Κύπρου, της Ε.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων αποφάσεων/ψηφισμάτων διεθνών οργανισμών. Ανασκοπώντας εκθέσεις του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεχώρισα αναφορές όπως η πιο κάτω (δική μου μετάφραση):  «Η [Κυπριακή] Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την υλοποίηση όλων των διεθνών της  υποχρεώσεων [και] της καθολικής εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, από το 1974, η Κυβέρνηση εμποδίζεται από την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου στο ένα τρίτο της επικράτειας της ως αποτέλεσμα της παράνομης ξένης στρατιωτικής κατοχής…».
Ομολογουμένως, είναι αξιοθαύμαστο που σε πρόσφατα έγγραφα του ΟΗΕ χρησιμοποιείται ακόμη φρασεολογία που παραπέμπει σε παράνομη [τουρκική] ξένη στρατιωτική κατοχή μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την στιγμή που υπάρχουν πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι που αποφεύγουν αναφορές σε τουρκική κατοχή, κατοχικό ηγέτη και κατοχικό καθεστώς. Αντιθέτως, υιοθετούν λεκτικό που αλλοιώνει αφενός την ουσία του κυπριακού προβλήματος ως προβλήματος παράνομης εισβολής και κατοχής κυρίαρχου κράτους  μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και από την άλλη, αντιστρατεύεται λεκτικά την νομιμότητα του κράτους και την ορολογία που επιβάλλεται.     
Επισημαίνεται πως η χρήση «γκρίζου»/«ουδέτερου» λεκτικού ώστε το γεγονός να αποχτά αποχρώσεις και εκδοχές, πρωτοεμφανίστηκε μεθοδευμένα στα «επαναπροσεγγιστικά» σεμινάρια που χρηματοδοτούσαν ξένες πρεσβείες π.χ. η εισβολή να γίνει «τα γεγονότα του 74», οι έποικοι να γίνουν μετανάστες κ.ά. Τελικά, εκείνο που περιγράφει με ακρίβεια  την πραγματικότητα (η εισβολή και κατοχή), μέσα από την αλλοίωση του λεχτικού αρχίζει να φαίνεται απλά η μια εκδοχή, ανάμεσα σε άλλες και αντίθετες.  
Η σημερινή Υπουργός Εμπορίου που εκ καθήκοντος υποχρεούται να προασπίζεται την νομιμότητα και την κυριαρχία του Κυπριακού κράτους, το 2008 συνέγραψε (με δύο άλλα πρόσωπα) μελέτη που εκδόθηκε από το PRIO, στην οποία μελέτη το λεκτικό είναι χειρότερο από ουδέτερο αφού η μεν Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται, ενώ το κατοχικό καθεστώς αναβαθμίζεται. Συγκεκριμένα, ο όρος Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. Στη σελ. 59, γίνεται αναφορά σε υποχρεώσεις που έχει το «νότιο μέρος της νήσου», πράγμα που προφανώς περιγράφει την Κυπριακή Δημοκρατία και οι κρατικές υπηρεσίες αναφέρονται (σελ. 66) ως Κύπρος-νότος. Από την άλλη, τα όργανα του κατοχικού καθεστώτος χωρίς καν εισαγωγικά  αναφέρονται ως Κύπρος-βορράς. Αν η φθορά στην χρήση τέτοιου έκνομου λεχτικού συνεχιστεί,  σε 10 ή 20 χρόνια η εισβολή και κατοχή δεν θα είναι αυτονόητα.
Μια νομοθεσία που θα απαγορεύει την δημόσια χρήση ορολογίας που αναιρεί την αυτονόητη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς είναι δυστυχώς σήμερα επιβεβλημένη. Δεν είναι απλά πολιτικό το θέμα. Είναι και θέμα σεβασμού της κοινωνίας. Αν κάποιοι δεν τρέφουν τον ελάχιστο σεβασμό, η νομοθεσία μπορεί να προστατέψει την κοινωνία και να αποτρέψει τα χειρότερα.  Για να προλάβουμε κάποιον που δυνατόν να προβάλει την … ατομική ή ακαδημαϊκή ελευθερία, επισημαίνουμε ότι δεν είναι κανένας πάνω από την νομιμότητα. ΚΑΝΕΝΑΣ.

Κώστας Μαυρίδης                            mavrides@ucy.ac

1 σχόλιο:

  1. Επισυνάπτω άρθρο μου που θα δημοσιευτεί στον "Φιλελεύθερο" αύριο Παρασκευή 6Ιανουαρίου 2011 (αντί του καθιερωμένου Σαββάτου στο οποίο θα επανέλθω μετάτις γιορτές). Το άρθρο αναλύει περιπτώσεις όπου η χρήση όρων στον δημόσιοπολιτικό διάλογο αντίκειται στην νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καιπροτείνεται η θέσπιση σχετικής νομοθεσίας. Χαιρετισμούς,Κώστας Μαυρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή