Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ανευθυνότητα από χείλη «υπεύθυνα»



Στη δημοκρατία  οι διαφορετικές απόψεις, ακόμη και έντονες διαφωνίες σε κορυφαία ζητήματα είναι θεμιτές. Ωστόσο, η πολιτική αντιπαράθεση εκτρέπεται και καταλήγει ορισμένες φορές σε επικοινωνιακές  σκοπιμότητες. Η μεγάλη απογοήτευση είναι όταν, στο όνομα της ηθικής και δεοντολογίας, επιλέγονται επικοινωνιακές διαστρεβλώσεις ενάντια στο γενικότερο συμφέρον. Η χρήση μιας επικοινωνιακής ατάκας της στιγμής, είναι κάτι στο οποίο αρκετοί δυνατόν να υποπέσουμε. Το να επιλέγεται όμως ένα επικοινωνιακό σκηνικό, που επί της ουσίας στρέφεται ενάντια στο συμφέρον της κοινωνίας (ανεξαρτήτως ποιος είναι στην Κυβέρνηση)  είναι κάτι επικίνδυνο για την κοινωνία. Και κάποτε γίνεται στο όνομα –υποτίθεται– «μιας υπεύθυνης πολιτικής συμπεριφοράς ενάντια στον λαϊκισμό»! Έτσι είναι που οι λέξεις πλέον χάνουν τη σημασία τους αφού  γίνονται καταφύγιο ανευθυνότητας. 
Από την προηγούμενη χρονιά, επιμέναμε πως το κρίσιμο ζήτημα για τη χρονιά αυτή θα είναι η δοκιμασία που θα υποστεί  το τραπεζικό σύστημα για να  κριθεί η αξιοπιστία των καταθέσεων και κατ΄επέκτασην το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και όχι μόνο. Παρά τις έντονες διαφωνίες μας με αρκετές επιλογές του Προεδρικού γύρω από κορυφαία ζητήματα,  γνωρίζουμε πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και θέσαμε υπεράνω το συμφέρον του τόπου, αποφεύγοντας δηλώσεις που διασπείρουν το πανικό. Λογικά, εκείνοι που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικοί και να λειτουργούν ως παράδειγμα υπεύθυνης συμπεριφοράς. Με δεδομένο ότι τυχόν νέο κούρεμα καταθέσεων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο τραπεζικό σύστημα, αδυνατώ να αντιληφθώ δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ιδίως όταν προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Τις προάλλες, ο αρχηγός κόμματος μιλούσε δημόσια για νέο κούρεμα καταθέσεων ως να αναφερόταν σε κάτι ασήμαντο. Είπε μεταξύ άλλων ότι «τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των συμπολιτών μας και αν διά νόμου ψηφίσουμε ότι κάποιοι δεν θα πληρώνουν τα χρέη τους, την ίδια ώρα πρέπει να γνωρίζουμε ότι βάζουμε το χέρι μας και πάλιν στις τσέπες των καταθετών». Και συνέχισε: «θέλουμε ηρεμία, σοβαρότητα και συναίνεση». Μόνο που ο ίδιος βάζει φωτιά στο τραπεζικό σύστημα με τέτοιες δηλώσεις. Είναι θέμα κοινής λογικής ότι οι καταθέτες θα πανικοβληθούν.   
Ξεκαθαρίζουμε ότι η προστασία της κύριας κατοικίας πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη και με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι να αφεθεί όπως άλλα στην καλή προαίρεση των τραπεζών. Αν ο εν λόγω πολιτικός λοιπόν, μπορεί να … δικαιολογηθεί λόγω επικοινωνιακών αναγκών, ο επικεφαλής μεγάλου τραπεζικού οργανισμού που επιμένει να αναφέρει ξανά και ξανά ότι τυχόν αύξηση των προβληματικών δανείων θα καταλήξει σε νέο κούρεμα καταθέσεων στον οργανισμό του, είναι αδύνατο να αιτιολογηθεί. Λογικά, μόνο κάποιος που θέλει να καταστρέψει το καταθετικό σύστημα κάνει δημόσια τέτοιες δηλώσεις. Και θα διερωτούνται οι δύο τους, την επομένη των δηλώσεων τους, γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα η εκροή καταθέσεων. Αυτό κατέγραψαν οι αριθμοί όπως δηλώνουν εμπιστευτικά οι υπάλληλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τους καταθέτες. Δεν χρειάζεται κάποιος εξειδικευμένη γνώση για να αντιληφθεί ότι τέτοιες συμπεριφορές διασπείρουν τον πανικό.
Από την άλλη, υπάρχει και το ανάποδο. Τηλεοπτικές εκπομπές ψυχαγωγικού κυρίως χαρακτήρα, κατάντησαν να υπηρετούν την επικοινωνιακή προπαγάνδα της εξουσίας. Αν δηλώσεις και συμπεριφορές όπως πιο πάνω γίνονταν από εκείνους που διαφωνούν με το Προεδρικό, θα χύνονταν μαύρα δάκρυα για το κακό που προκαλούν. Επιπλέον, ενώ έγιναν πολλές πρακτικές εισηγήσεις και μέτρα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία, οι εν λόγω εκπομπές αναλώνονται σε άλλα. Εισηγήσεις που εμείς προτείναμε κατά καιρούς για επιτόκια, προβληματικά δάνεια, καταχρηστικές/παράνομες χρεώσεις και πρακτικές των τραπεζών, ο εξώδικος Μηχανισμός Επίλυσης Τραπεζικών Διαφορών και τόσα άλλα, δεν προκάλεσαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Κατά τα άλλα, όλα γίνονται στο όνομα της ηθικής και της δεοντολογίας και άλλα τέτοια βαρύγδουπα με κάμποσο μαύρο δάκρυ... Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε ποτέ ποια τύχη θα είχαν τέτοια ουσιαστικά μέτρα, αν προτείνονταν από τον δικό τους πολιτικό  περίγυρο. 
Κώστας Μαυρίδης   -  Υποψήφιος Ευρωβουλευτής – ΔΗΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου