Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η Τουρκική οικονομία και εμείς



Αρκετές φορές επικεντρωθήκαμε στον ορθολογισμό και την ευθυκρισία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων γύρω από την οικονομία και το Κυπριακό. Ως θέματα πολιτικής, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά, υπάρχει και έντεχνη προβολή απόψεων χωρίς  ορθολογισμό και χωρίς «ανάκριση» στα ΜΜΕ γιατί οι κατασκευαστές προφανώς ξέρουν ότι θα καταρρεύσουν. Έτσι, το  απίθανο και εξωπραγματικό εμφανίζεται ως πιθανό και βέβαιο. Και το ασήμαντο ως σπουδαίο. Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ είναι διάσπαρτα με τέτοια συμπεριφορά π.χ. πριν μέρες, σε συζήτηση για το Κυπριακό στην τηλεόραση του ΡΙΚ υπήρχαν πέντε στην ίδια γνωστή γραμμή εναντίον ενός, με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης μέσω φιλτραρισμένης παραπληροφόρησης.        
Αναπόφευκτα η οικονομία συνδέεται με το εθνικό και η οικονομική δυσπραγία σε Κύπρο και Ελλάδα αξιολογείται ως αδυναμία έναντι της Τουρκίας. Ενώ Τουρκία, Νταόυνερ και Μπα Κι Μουν με άλλους προχωρημένους το προβάλλουν ως «ευκαιρία» για πακέτο στο Κυπριακό που θα φέρει οικονομική άνθιση λόγω … φυσικού αερίου. Πριν μερικές βδομάδες, η κυπριακή κοινή γνώμη δοκιμάστηκε με ένα πείραμα. Σε ένα φιλμάκι του ΚΕΒΕ γίνονταν αναφορές για μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης σε μεγαλοεπιχειρηματίες, υποθέτοντας ότι το συμφέρον ενός μεγαλοεπιχειρηματία ταυτίζεται πάντα με το συμφέρον της Κύπρου! Η βεβαιότητα για την τεράστια αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας που θα δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης κοινοπραξιών μαζί μας ήταν εξωπραγματική από μόνη της. Αλλά και επειδή προϋποθέτει σωστή λύση με κράτος δικαίου, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, με ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.  Λίγες βδομάδες μετά το φιλμάκι, τα σύννεφα στην Τουρκική οικονομία είναι πλέον ορατά με σοβαρά προβλήματα. Τούρκοι επίσημοι παραδέχονται ότι η πολιτική κρίση στοίχισε ήδη 100 δις δολάρια, η τουρκική λίρα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και χρόνια, το τουρκικό χρέος εκτοξεύεται και παρατηρείται φυγή ξένων κεφαλαίων… Τι θα γίνει αν η κρίση οδηγηθεί σε κοινωνική σύγκρουση; Τι θα γίνει αν το κουρδικό ξαναφουντώσει ως αποτέλεσμα πολιτικής αστάθειας; Αυτά τα σημαντικά που επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις, κρίθηκαν ασήμαντα! Γι αυτό λοιπόν απαιτείται ΠΡΩΤΑ σωστή πολιτική λύση ώστε να προσδοκούμε ότι θα  ορθοποδήσει η οικονομία για όλους.
Ενώ λοιπόν το ΚΕΒΕ έχτισε μια ονειρική κατάσταση βάσει υποθέσεων (προφανώς αυθαίρετων) που εμφανιζόταν ως βεβαιότητα σε βαθμό που άξιζε να «λύσουμε» το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Τουρκία ήρθαν τόσο σύντομα και το διέλυσαν. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έκαναν το φιλμάκι σήμερα αν γνώριζαν. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει που οδεύει η τουρκική οικονομία, που μπορεί να σταθεροποιηθεί, μπορεί να καταποντιστεί. Εδώ όμως έγκειται η ουσία για εμάς που δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης. Ο ρεαλισμός επιβάλλει να αντιλαμβανόμαστε εκ των προτέρων με ορθολογισμό την διαφορά ανάμεσα στα υποθετικά όνειρα από τις βεβαιότητες.
Βεβαιότητα λοιπόν είναι πως μια «λύση» που θα προσδώσει στην Τουρκία νομιμοποιημένο ρόλο στην Αν. Μεσόγειο (που δεν έχει τώρα), θα μας εξαφανίσει ως  κυπριακό ελληνισμό από τον χάρτη. Αν το σπουδαίο είναι οι … κοινοπραξίες μερικών μεγαλοεπιχειρηματιών, μπορεί καθένας με ευθυκρισία να το αξιολογήσει.  Και αν οι αυθαίρετες υποθέσεις εμφανίζονται ως βεβαιότητα με αποτέλεσμα να παραπλανούνται αδαείς και αυτό μπορεί να αξιολογηθεί.
Είμαστε μπροστά σε ένα γεωπολιτικό σεισμό στην Αν. Μεσόγειο και έχουμε μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ -μετά από αιώνες- για ανατροπή  των δυσβάσταχτων κατοχικών δεδομένων μέσω της αξιοποίησης του ενεργειακού μας πλούτου. Οι ως τώρα συνομωσίες απέτυχαν και με βεβαιότητα η επόμενη θα είναι συγκαλυμμένη και φαινομενικά ελκυστική. Ενόσω η μνημονιακή πορεία (εντός ευρώ) επιβάλλεται, προέχει η επίσπευση κάθε διαδικασίας που αφορά την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Υπάρχουν τρόποι για εμπλοκή τεράστιων οικονομικών συμφερόντων και κεφαλαίων, με τρόπο που λειτουργεί υπέρ μας. Είναι αδιανόητο η λήψη αποφάσεων στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό εγχείρημα του κυπριακού κράτους να στηρίζεται σε πρόσκαιρες καταστάσεις και σκοπιμότητες αντί σε σοβαρή ορθολογιστική στρατηγική.
Κώστας Μαυρίδης - Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής - mavidres@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου