Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Θεόφιλος Γεωργιάδης - Μάρτιος 2011 Τρισάγιο στο μνήμα του Θεόφιλου Κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης


(Η οικογένεια του Θεόφιλου μου ζήτησε να πω μερικά λόγια για τον Θεόφιλο τα  οποία σεμνά καταθέτω στην μνήμη του).
Πρόλαβα να γνωρίσω για λίγο έστω τον Θεόφιλο στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων. Ο Θεόφιλος, του Χαράλαμπου και της Έλλης, γεννήθηκε το 1957 και έλαβε από μικρός των αχράντων μυστηρίων. Μεγάλωσε σε μια δύσκολη εποχή, γεμάτη ταραχές, αλλά  φρόντισαν οι γονείς του να πάρει ιδανικά που τον καθοδηγούσαν σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το 1974, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το χωριό Τράχωνας όπου κατοικούσε με την οικογένειά του και πέρασε στην προσφυγιά. Πόνεσε βαθιά μέσα του ο Θεόφιλος για την κατακρεουργημένη ιδιαίτερη πατρίδα του. Κι έθεσε στόχο να κινήσει γην και ουρανό ώστε έμπρακτα να συμβάλει στην αποτίναξη της τουρκικής κατοχής.     
Μελέτησε τον εχθρό για να βρει τ΄αδύνατά του σημεία και να τα αξιοποιήσει με σκοπό πάντοτε την απελευθέρωση της Κύπρου. Στο μεσοδιάστημα, ο Θεόφιλος παντρεύεται την Ελένη και αποκτά τρεις γιους: τον Χαράλαμπο, τον Χρίστο και τον Θοδωρή.
Μέσα από τις αναζητήσεις του, ο δρόμος του Θεόφιλου διασταυρώθηκε με τον κουρδικό αγώνα ενάντια στην τουρκική καταπίεση. Οι Κούρδοι αγωνιστές τον αγκαλιάζουν με την αγάπη τους. Κι ο Θεόφιλος, σαν νέος Ρήγας Φεραίος, προσπαθεί να ξεσκεπάσει το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας και να αφυπνίσει τους λαούς που καταπιέζονταν από το τουρκικό καθεστώς. Με αρθρογραφία, συνέδρια, μελέτες αλλά και με έμπρακτη αλληλεγγύη στους επαναστημένους Κούρδους, δίνει την μάχη με κίνδυνο καθημερινώς της ζωής του αφού πλέον έγινε αγκάθι στο μάτι των στρατηγών της Άγκυρας. Το Συνέδριο των Βρυξελλών  τον Μάρτη του 1994 ήταν η κορύφωση. Πλέον, τα σχέδια της Τουρκίας για την εξόντωση του Θεόφιλου γίνονται επιτακτικά. Στις 20 Μαρτίου του 1994, όργανα των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας  δολοφόνησαν τον Θεόφιλο έξω από το σπίτι του.
Από όσα ο Θεόφιλος συνέγραψε, ξεχώρισα μια φράση που αφορά εμάς τους Κερυνειώτες. Αναφερόμενος προφητικά στην λύση που λογάριαζαν να μας φέρουν, είχε διερωτηθεί «αν η λιβανοποίηση της Κύπρου θα αρχίσει από τον πρώτο πυροβολισμό που θα ρίξει κάποιος απελπισμένος Κερυνειώτης που δεν θα γυρίσει πίσω». Συγκυριακά, φέτος είμαι υποψήφιος Βουλευτής στην Κερύνεια. Κι εδώ, ανάμεσα στα μνήματα δεν μπορώ να δώσω υποσχέσεις που δυνατόν να είναι αδύνατο να εκπληρώσω. Περιορίζομαι απλά να πω ότι με τις λιγοστές μου δυνάμεις θα αγωνίζομαι ώστε εμείς οι Κερυνειώτες να επιστρέψουμε. Και αντί για μεγάλη υπόσχεση, κάνω ένα αίτημα. Όποτε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την ευλογημένη γενιά που θα γυρίσει στο αγιασμένο χώμα της Κερύνειας, όσους από εμάς θα είμαστε στα μνήματα, μην μας ξεχάσετε. Να μας ξεθάψετε και να μας πάρετε μαζί σας στον γυρισμό. Και σε αυτό εδώ το μνήμα, να έρθει τότε Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν για να αναγγείλει το
Χαίρε Θεόφιλε της Λευτεριάς.        

Κώστας Μαυρίδης                            mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου