Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αγαπητέ Κώστα, Θα ήθελα να κλέψω λίγο απο τον χρόνο σου για το εξής δίλημμα όπου βρίσκεται η οικογένεια της γυνάικας μου.

Είναιι πρόσφυγες απο την Αμμόχωστο, με 4 παιδιά όπου σε διάστημα 2 χρόνων έχουν παντρευτεί όλοι. Αν και όλοι τους βρίσκονται στο ξεκίνημα μιας νέας οικογένειας με τα οικονομικά βάρη που συνεπάγεται αυτό, δεν συζητούν καν το θέμα προσφυγής για πώληση της περιουσίας των γονιών τους. Το θέμα όμως που συζητούν τώρα, είναι κατά πόσο θα ήταν σωστό να κινηθούν με αγωγή για απώλεια περιουσίας όπου στόχο θα έχει τα εξής. 1ον θα απορριφθεί η όποιαδήποτε τυχών αποζημιώση θα προτείνει η ψευδοεπτροπή και 2ον θα υπάρχει καταχώρηση πριν τις 31/12/2011 και ότι και αν σημαίνει σήμερα ή στο μέλλον αυτό.
Έχουν ζητήσει την γνώμη μου, και επειδή σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα την γνώμη σου, και η τυχών καθοδήγηση σου πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να παρθεί η σωστή απόφαση.

Απαντηση
Ας το ξεκαθαρίσουμε. Για τις κατεχόμενες περιουσίες, κάθε ιδιοκτήτης (νόμιμος φυσικά αλλά δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε αφού ΕΝΑΣ είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης, ο άλλος είναι ο καταχραστής εφόσον είναι παράνομος κάτοχος/χρήστης) μπορεί να θέσει ενώπιον κάποιου Δικαστηρίου αίτημα για αποζημίωση για την απώλεια της χρήσης της περιουσίας του. Αυτή η αποζημίωση προκύπτει από το γεγονός ότι, ο ιδιοκτήτης στερείται την χρήση της περιουσίας του από τον καταχραστή. Για αυτό και δικαιούται αποζημίωση ως "ενοίκιο" για την περίοδο που στερήθηκε την περιουσία του.
Η "Επιτροπή" δεν είναι Δικαστήριο και ούτε διασφαλίζει όλα όσα ένα δικαστήριο εντός Ε.Ε. υποχρεούται να διασφαλίζει και να ακολοθεί. Εν πάσει περιπτώσει, η "Επιτροπή" των κατεχομένων προσφέρει ένα ποσό αποζημίωσης για την οριστική απώλεια της περιουσίας, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης πουλά την ιδιοκτησία του και μεταβιβάζεται οριστικά στην Τουρκία. Θέμα αποκατάστασης της περιουσίας ή αποζημίωσης για απώλεια χρήσης, δεν υπάρχουν από μόνα τους.
Ορισμένοι νομικοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα πρέπει να πάνε οι Ε/κ στην "Επιτροπή" στα κατεχόμενα με αίτημα την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης και όχι την πώληση της περιουσίας. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι νομικοί αυτοί είτε ξέρουν αλλά κρύβουν την πραγματικότητα για λόγους που θα διαφανούν πιο κάτω, είτε είναι εκτός πραγματικότητας και άθελά τους παραπλανούν.
Από την λειτουργία της "Επιτροπής" έχει προκύψει ένας αριθμός διευθετήσεων που παρουσιάζουν μιαν πραγματικότητα, την οποία και οι νομικοί αυτοί πρέπει να γνωρίζουν. Πρώτον, η "Επιτροπή" δεν πληρώνει αποζημίωση για την απώλεια χρήσης σε κάποιον Ε/κ απλά επειδή ο ίδιος αυτό μόνο θέλει. Η "Επιτροπή" προσφέρει αυτό που η ίδια θέλει και αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό (γύρω στο 10%) της αξίας της ιδιοκτησίας. Δεύτερον, στην "Επιτροπή" των κατεχομένων αποδεκτοί ενώπιόν της γίνονται καλούμενοι "δικηγόροι" της "ΤΔΒΚ" οι οποίοι φυσικά είναι ΜΟΝΟ Τούρκοι ή Τ/κ. Οι δικηγόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι σε όλη την Ε.Ε. δεν δικαιούνται να έχουν νομικό ρόλο ενώπιον της "Επιτροπής". Επομένως, ποιος ο ρόλος των δικών μας δικηγόρων; Και προς τι οι χρεώσεις και οι προμήθειές που απαιτούν από τους πελάτες τους; Φυσικά εάν ερωτηθούν, προφανώς θα απαντήσουν ότι οι χρεώσεις που ζητούν είναι για τους άλλους (!) και όχι για τους ίδιους.
Επί της ουσίας, τα πράγματα είναι απλά και ένα υποθετικό αλλά ρεαλιστικό παράδειγμα είναι διδακτικό:
Ένας Ε/κ με σοβαρά οικονομικά προβλήματα πάει στην "Επιτροπή" με περιουσία σημερινής αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ και με πρόσθετη απώλεια χρήσης 70,000 ευρώ (γύρω στο 7% της σημερινής αξίας). Κατόπιν εξέτασης του αιτήματός του, η "Επιτροπή" προτείνει την αγορά της περιουσίας προς 100,000 ευρώ. Ήδη, ο ιδιοκτήτης οφείλει περί τις 5,000 ευρώ σε διάφορες χρεώσεις και έξοδα στον Ε/κ δικηγόρο, που δεν έκανε τίποτα, ή μάλλον βρήκε Τ/κ παράνομο δικηγόρο για να συνεργαστεί. Επιπλέον, ο Ε/κ ιδιοκτήτης εάν αποδεχτεί, θα πρέπει να του γίνουν αποκοπές που περιλαμβάνουν χρεώσεις του ψευδοκράτους, προμήθειες κ.ά. Οι χρεώσεις είναι φανερές και κρυφές. Ακόμη και ανώτερος υπάλληλος του Κτηματολογίου μας ("εμπειρογνώμονας") θα πάρει το λαβείν του εφόσον είναι μεσάζων στην συναλλαγή. Χαρακτηριαστικά αναφέρω ότι ανάμεσα στις χρεώσεις περιλαμβάνεται και ΦΠΑ (απίστευτο αλλά χρεώνουν ΦΠΑ τους Ε/κ ενώ στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ΦΠΑ). Ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται ότι εάν συνεχίσει η διαδικασία μάλλον θα πρέπει να πληρώσει έαν σοβαρό ποσό που έχει ήδη συσσωρευτεί, το οποίο δεν διαθέτει και θα πρέπει να αποκοπεί όλο από το προτεινέμενο ποσό διευθέτησης. Είτε λοιπόν αποδέχεται και παίρνει γύρω στις 70,000 ευρώ με οριστική απώλεια της περιουσίας του, είτε συνεχίζει για το ΕΔΑΔ. Ο Ε/κ δικηγόρος, ο Τ/κ συνεργάτης του και όλοι γύρω του, τον συμβουλεύουν να αποδεχτεί και του υποδεικνύουν ότι τους χρωστά! Ο ιδιοκτήτης έχει έχει δύο επιλογές: (α) Να αποσυρθεί αλλά να πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ (επομένως του έμεινε η ζημιά και η οικονομική του κατάσταση χειροτέρεψε, ή να επιμένει να συνεχίσει στο "Ανώτατο Δικαστήριο" του ψευδοκράτους για δικαίωση(!). Ο Ε/κ ιδιοκτήτης μπήκε στην διαδικασία με οικονομικά προβλήματα τα οποία είναι πλέον περισσότερα. (β) Να επιμένει να συνεχιστεί η διαδικασία μέχρι το ΕΔΑΔ όπου, μετά από 20 χρόνια (χωρίς υπερβολή) η όλη διαδικασία θα έχει κλείσει οριστικά με την απόδοση εκ μέρους του ΕΔΑΔ αποζημίωση 100,000 ευρώ.
Όποιος πιστεύει ειλικρινά ότι, ένας Ε/κ με οικονομικό πρόβλημα θα μπορέσει να αντέξει όλη αυτή την διαδικασία με επιδίωξη την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης στο τέλος 20 χρόνων, τότε έχει επιλογή. Η δική μου είναι εκτίμηση είναι διαφορετική και πιστεύω ρεαλιστική και ειλικρινής. Η "Επιτροπή" έγινε για να καταβροχθίσει τις Ε/κ περιουσίες με το ελάχιστο οικονομικό βάρος. Εκείνοι που έχουν ήδη οικονομικό πρόβλημα είναι οι καλύτεροι "πελάτες" της "Επιτροπής" για να τους καταβροχθίσει οριστικά.
Κώστας Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου