Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση του Γεν. Εισαγγελέα


Εντός του 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε στην Απόφαση Δημόπουλος ότι η «Επιτροπή» των κατεχομένων αποτελεί, προς το παρόν, ένδικο μέσο της Τουρκίας εφόσον η ίδια η Τουρκία την αναγνώρισε ενώπιον του ΕΔΑΔ ως δική της. Ήταν μια αρνητική εξέλιξη που έδωσε ταυτοχρόνως την ευκαιρία να εκθέσουμε την Τουρκία επειδή για πρώτη φορά έκανε παραδεκτή την νομική της ευθύνη για τα κατεχόμενα. Όμως, οι διαπραγματεύσεις συνέχισαν στο κλίμα που καθόρισε ο Ντάουνερ με τον Πάσκο. Το χειρότερο είναι που η διαπραγματευτική μας ομάδα πήρε τα αρνητικά στοιχεία της συγκεκριμένης απόφασης και τα πρότεινε να ισχύσουν ως  οριστική απόφαση για ΟΛΟΥΣ τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα. Αυτό έγινε μέσω των προτάσεων μας στις διαπραγματεύσεις. Ενώ θα μπορούσε να πράξει το αντίθετο και να προστατέψει ΟΛΕΣ τις Ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα (ιδιαίτερα της Επαρχίας Κερύνειας συμπεριλαμβανομένης) με βάση την απόφαση Όραμς, η οποία έχει και ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ χαρακτήρα επειδή πρόκειται για απόφαση Δικαστηρίου της Ε.Ε. Η επιλεκτική υπερπροβολή κάποιων αρνητικών στοιχείων από σχετικές δικαστικές αποφάσεις και η παραγνώριση των θετικών, είναι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά για να δώσει το δικό της περιεχόμενο στην έννοια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η στάση της δικής μας πλευράς είναι ακατανόητη.
Επανερχόμενοι στην σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ, παρατηρήθηκε ότι υπερτονίστηκε και ερμηνεύτηκε από πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους στις ελεύθερες περιοχές ότι αναγνώριση της «Επιτροπής» σημαίνει παραγραφή των δικαιωμάτων μας στις περιουσίες. Πρόκειται για πρωτοφανή ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ που υπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, ενώ ταυτοχρόνως αποσιωποιήθηκε επιμελώς ότι, στην απόφαση του το ΕΔΑΔ σημειώνει πως ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση σε Ε/κ ιδιοκτήτη να πάει στην «Επιτροπή». Το επαναλαμβάνουμε: Δεν υπάρχει υποχρέωση σε κάποιον Ε/κ να προσφύγει στην Τουρκο-Επιτροπή. Όμως, φορείς της τουρκικής προπαγάνδας, αδαείς και διάφοροι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (επιδοτούμενοι από το εξωτερικό)  με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού και του προβληματισμού (!),  απειλούν τους Ε/κ ιδιοκτήτες με δήθεν «ΟΡΙΣΤΙΚΗ απώλεια της περιουσίας τους αν δεν πάνε στην Επιτροπή ως τον Δεκ 2011».
Τα πιο πάνω δημιουργούν ευθύνες οι οποίες δυνατόν να οφείλονται σε πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες. Επιπρόσθετα, η εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι για χάριν της προμήθειας που προσδοκούν να λάβουν από τους Τούρκους, ωθούν ή  παραπέμπουν Ε/κ ιδιοκτήτες στην Επιτροπή των κατεχομένων με τον ψευδή ισχυρισμό ότι «αν δεν πάνε, τα δικαιώματά τους παραγράφονται» είναι αδίκημα. Η εμπλοκή δημόσιων λειτουργών είναι λόγος για παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Επιπλέον, η  διασπορά ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων με σκοπό την καταδολίευση Ε/κ ιδιοκτητών που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα δημιουργεί ποινικές ευθύνες που έπρεπε προ καιρού να προκαλέσουν την αντίδραση της Γενικής Εισαγγελίας. Πως γίνεται εμείς να ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα με λεπτομέρειες για τις ενέργειές τους αλλά η Γενική Εισαγγελία να μην γνωρίζει οτιδήποτε; Συγκεκριμένα, ανώτερος δημόσιος υπάλληλος σε αρμόδιο τμήμα με τα κτηματολογικά ο οποίος κατάγεται από χωριό της Κερύνειας, εξωθεί και πιέζει Ε/κ ιδιοκτήτες για να ξεπουλήσουν τις περιουσίες στα κατεχόμενα. Παρομοίως, άλλη δημόσιος υπάλληλος (γυναίκα) στο Κτηματολόγιο προσεγγίζει διάφορους Ε/κ –ακόμη και συναδέλφους της- στους οποίους φορτικά τονίζει ότι μετά τον Δεκέμβρη 2011, αν δεν προσφύγουν στην Επιτροπή του ψευδοκράτους, τα δικαιώματά τους παραγράφονται.
Στην πραγματικότητα, η «Επιτροπή» των κατεχομένων φανερώνει ξεκάθαρα το αυτονόητο το οποίο ξέρει  η Τουρκία και η Ε.Ε. Η Τουρκία μέσω της «Επιτροπής» πληρώνει χρήματα για να πάρει τις περιουσίες μας νόμιμα εφόσον εμείς δεχτούμε και τους υπογράψουμε την μεταβίβασης των ιδιοκτησιών μας στην Τουρκία. Χωρίς την υπογραφή μας, τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Με την υπογραφή μας, όλα έχουν τελειώσει. Ίσως η κατάσταση να βολεύει κάποιους, αλλά ως υποψήφιο βουλευτή Κερύνειας με εξοργίζει που δεν παρεμβαίνει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Κώστας Μαυρίδης, Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ – Κερύνειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου