Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Γιατί Tόση Σιωπή;


Από το 2010 που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε στην υπόθεση Δημόπουλος, μέχρι τη σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη συμφωνία ανταλλαγής περιουσιών μεταξύ Τύμβιου και «Επιτροπής» περιουσιών, επιδίωξα με ιδιωτικές και δημόσιες παρεμβάσεις (αρθρογραφία, συμμετοχή σε άλλα ΜΜΕ και ανοιχτές παρουσιάσεις) να τεκμηριώσω το γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να ορίσει παράνομη την «Επιτροπή» και άκυρες τις πράξεις της. Αυτό, στη βάση δύο κυρίως λόγων δημοσίου συμφέροντος (α) για διαφύλαξη της Κυπριακής έννομης τάξης και (β) για προστασία των χιλιάδων Ε/κ ιδιοκτητών κατεχόμενων ιδιοκτησιών που πλήττονται από την συμφωνία. Επιπλέον, θεσμικές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκρούονται με τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ για χρήση της «Επιτροπής» της Τουρκίας/ψευδοκράτους που λειτουργεί εντός της Κυπριακής επικράτειας. Στις επίμονες εκκλήσεις και την επικεντρωμένη κριτική, δεν υπήρξε αντίδραση από την Κυβέρνηση ή αρμόδια υπηρεσία. Για χρόνια, οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αγνοήθηκαν και απλά επικρατούσε σιωπή.
Πριν μερικές βδομάδες, η Κυβέρνηση στη βάση γνωμάτευσης της Γεν Εισαγγελείας, αποφάσισε να αναγνωρίσει τη συμφωνία Τύμβιου-«Επιτροπής» για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως καταγράφεται στην επίσημη δήλωση του Γεν Εισαγγελέα (9/7/2012) προς τα ΜΜΕ με κύριο λόγο την χαμηλή τιμή που θα πληρώσει η Κυβέρνηση για να αποχτήσει την Τ/κ γη από τον Μ. Τύμβιο (13 αντί 21 εκατ ευρώ). Επισημαίνεται πως κάθε νομικό ή πολιτικό τους επιχείρημα για αναγνώριση της συμφωνίας Τύμβιου βασίζεται στην απόφαση Δημόπουλος (2010) που έφερε στο προσκήνιο την «Επιτροπή». Η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ θεωρήθηκε από την Κυβέρνηση και Γεν Εισαγγελεία ότι υπερισχύει κάθε άλλου διεθνούς δικαστηρίου ή θεσμικής υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ποτέ να εξηγηθεί το γιατί.
Περιορίζομαι στο εξής σημείο. Με την απόφαση της η Κυπριακή Κυβέρνηση προσδίδει νομιμότητα στην «Επιτροπή» και αυτό αποτελεί ανατροπή και έκρηξη μεγατόνων στη διαχρονική θέση της Ε/κ πλευράς για το περιουσιακό. Και χωρίς ποτέ να εξηγηθεί αυτή η τυφλή υπακοή στο … υπέρτατο ΕΔΑΔ και γιατί επικρατεί παντός άλλου θεσμού. Ας εξηγήσουν γιατί το ΕΔΑΔ υπερισχύει κάθε άλλης θεσμικής δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιβάλλει το αντίθετο. Και υπάρχουν πολλές  δεσμεύσεις που υποχρεώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία προς αντίθετες υποδείξεις από εκείνην του  ΕΔΑΔ το οποίο η Κυβέρνηση πρόθυμα αλλά ανεξήγητα επέλεξε να ακολουθεί ΤΩΡΑ (!). Από την πληθώρα των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που καθιστούν την όποια «επιτροπή» παράνομη, αναφέρουμε το ΔΕΚ (Δικαστήριο Ε.Ε.) που έκρινε τελεσίδικα ότι στα κατεχόμενα ισχύει η νομιμότητα του Κυπριακού Κτηματολογίου και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε άλλη νομιμότητα «επιτροπής» εντός της Κυπριακής επικράτειας. Δεύτερον, ο Καταστατικός Χάρτης/ΟΗΕ δεσμεύει τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ το οποίο με απόφασή του ζητά όλους να αποφεύγουν ενέργειες που παρέχουν νομιμότητα στο ψευδοκράτος και φυσικά καθιστά εξ ορισμού τέτοιες «επιτροπές» ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. Τρίτον, στη δικαστική απόφαση “Chafiq Ayadi εναντίον Council of the European Union” (2006) καθορίστηκε ότι οι υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους του ΟΗΕ (π.χ. της Κυπριακής Δημοκρατίας) υπερτερούν (clearly prevail) κάθε άλλης υποχρέωσης περιλαμβανομένης και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΕΔΑΔ). Εκ των πιο πάνω, όσο κατανοητό είναι γιατί η «επιτροπή» είναι παράνομη, τόσο ακατανόητη είναι η σημερινή μεταστροφή της Κυβέρνησης. Γνώριζαν και προσμέτρησαν τα πιο πάνω (και άλλα) στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κυβέρνησης όταν έλαβαν την απόφασή τους;
Δυστυχώς, μέσω της «Επιτροπής» και ανταλλαγής παρακάμπτεται ο ογκόλιθος του δικαιώματος ιδιοκτησίας και πλέον η τουρκοποίηση κατεχόμενης Ε/κ γης γίνεται νόμιμα, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΛΥΣΗ στο Κυπριακό, ενάντια σε κάθε θεσμική/δικαστική απόφαση που καθιστούν το Κυπριακό κτηματολόγιο ως το μοναδικό νόμιμο. Επιπλέον, ανοίγεται διάδρομος που παρέχει περίβλημα νομιμότητας σε διάφορες «αρχές» που λειτουργούν στα κατεχόμενα με τη συμβολή της Κυβέρνησης μας. Ήδη, στη νέα «νομιμότητα», η Γεν. Εισαγγελεία συστήνει στους συγγενείς αγνοουμένων να δώσουν καταθέσεις στα όργανα του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας!
Κώστας Μαυρίδης   -    mavrides@ucy.ac.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου