Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο Χάρτης με την «Αγγλική ΑΟΖ»



Εδώ και καιρό, έχω αποκαλύψει στοιχεία για διάφορα θέματα τα οποία ενώ αμφισβητήθηκαν αρχικά από τους "επηρεαζόμενους" στην  πορεία  επιβεβαιώθηκαν. Κάτι τέτοιο συνέβηκε με τα «έγγραφα Ντάουνερ» τα οποία μόνος μου επί βδομάδες σχολίαζα αποκαλυπτικά (στην ραδιοφωνική εκπομπή του Λ. Μαύρου), χωρίς ποτέ να δημοσιοποιήσω την πηγή μου. Τότε, η κ. Φ. Αργυρού δεν ζήτησε να αποκαλύψω την πηγή μου. Οι μόνοι που αμφισβητούσαν κατά πόσον είναι πραγματικά και ζητούσαν να αποκαλύψω την πηγή ή τις μεθόδους μου, ήταν ορισμένοι που "καίγονταν" από τα έγγραφα. Παρόμοια έγιναν με την "Επιτροπή" στα κατεχόμενα για την οποία αποκάλυψα στοιχεία με εμπλεκόμενους Ε/κ δικηγόρους και το παρακτηματολόγιο που έστησαν δημόσιοι υπάλληλοι για ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών μας. Τελικά, όλα κρίθηκαν στην πράξη χωρίς ποτέ να αποκαλύψω την πηγή μου. Κάθε καλόπιστος αντιλαμβάνεται τους λόγους. 

Για την "αγγλική ΑΟΖ" στο Σχ. Ανάν, ξεκίνησα ΠΡΙΝ από το δημοψήφισμα και έκτοτε έχω γράψει δεκάδες άρθρα, αναλύσεις και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρουσιάσεις. Σε όλη αυτή την πορεία έχω δημοσιοποιήσει διάφορες πτυχές. Οι μόνοι που αρχικά αντιδρούσαν ήταν και πάλι διάφοροι εμπλεκόμενοι φανατικοί υποστηριχτές του Σχ. Ανάν με διασυνδέσεις με ξένους διπλωμάτες ιδίως της Αγγλίας-ΗΠΑ. Στο τέλος σιώπησαν κάτω από τα συντριπτικά στοιχεία. Ενδεικτικά, πριν από την δημοσιοποίηση του χάρτη, είχα αποκαλύψει ότι, μερικές μέρες πριν το δημοψήφισμα του 2004 υποβλήθηκε έγγραφο από τον ΟΗΕ για τροποποίηση του περί υφαλοκρηπίδας νόμου στο Σχ. Ανάν κατόπιν τουρκικού αιτήματος. Ουδέποτε αποκάλυψα τις πηγές μου διότι υπήρχαν λόγοι. Το πιο πρόσφατο στοιχείο ήταν ένας χάρτης ο οποίος παρουσιάζει έναν σχεδιασμό που υπήρχε στο πλαίσιο της όλης συνωμοσίας του Σχ. Ανάν για "αγγλική ΑΟΖ" και επιβεβαιώνει ξανά τους στόχους των Εγγλέζων.
Το να αξιολογεί τον χάρτη κάποιος χωρίς ίχνος τεχνογνωσίας για ρύθμιση θαλάσσιων ζωνών (π.χ. η δημοσιογράφος Φ. Αργυρού) και να θεωρεί τον χάρτη ασήμαντο ή «φτιαχτό», φανερώνει άλλα κίνητρα (π.χ. προσωπική εμπάθεια, ανευθυνότητα, σύνδρομο ανωτερότητας κ.ά.), με τα οποία δεν ασχολούμαι. Καθένας μπορεί να αξιολογήσει και να κρίνει τον καθένα μας. Το γεγονός ότι ως δημοσιογράφος η ίδια αρνείται να αντιληφθεί σοβαρούς λόγους για τους οποίους η πηγή δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, πράγμα που ακολουθείται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, φανερώνει αλλότρια κίνητρα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται και μπορεί να αξιολογήσει και να κρίνει  όλους μας.
Πάντως, όταν κάποιος σκέφτεται κακόπιστα με μανία μπορεί να τυφλωθεί. Στο κείμενο της απαιτεί (!) να αποκαλύψω την πηγή μου, αλλά η ίδια αναφέρεται σε πηγές της που δεν αποκαλύπτει. Με «τύφλωση» και μανία  φτάνει στο συμπέρασμα ότι το θέμα των διεκδικήσεων αγγλικής ΑΟΖ με στόχο τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της Κύπρου είναι ασήμαντο αφού κατά την άποψή της, είναι «ελάχιστο πρόβλημα αν θα εξασφάλιζαν ή όχι  ΑΟΖ οι βρετανικές βάσεις». Δυστυχώς, η εφ. «Αλήθεια» με τις ένθερμες ανανικές μανίες της και με σχόλια που στοχεύουν στην απομυθοποίηση του ΟΧΙ και την δημιουργία ενοχών σε όσους απέρριψαν το Σχ. Ανάν, βρήκε σύμμαχο. 
Εύλογα προκύπτουν απορίες και προβληματισμοί για τις ακριβείς επιδιώξεις των Άγγλων με βάση τον εν λόγω χάρτη που οι απαντήσεις όμως προϋποθέτουν απαιτούμενη τεχνογνωσία. Παραθέτω κείμενο από τεχνική πηγή που ασχολείται με τέτοια θέματα (και πάλι δεν αποκαλύπτω την πηγή) και κατέχει το αντικείμενο, πράγμα που αποδεικνύεται από το λεκτικό και τον τρόπο που αξιολογεί και αναλύει τον χάρτη. Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα.
Κώστας Μαυρίδης – Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ mavrides@ucy.ac.cy

Τεχνική αξιολόγηση του χάρτη για την «Αγγλική ΑΟΖ» από εξειδικευμένη πηγή:
«Η κλίμακα του χάρτη καταδεικνύει Στρατηγικό Σχεδιασμό από τους συντάκτες αυτού. Τέτοια κλίμακα χάρτη συνήθως γίνεται χρήση σε ανώτατα επιτελεία που χαράσσουν στρατηγικές. Τα όρια της απεικονιζόμενης Α.Ο.Ζ. ακολουθούν σχεδόν το πραγματικό ίχνος της μέσης γραμμής-ίσης απόστασης όπως καθορίζεται στο Δ.Δ.Θ/1982 συνεκτιμώντας ταυτοχρόνως διεθνώς αποδεκτές και καθιερωμένες αρχές. Ωστόσο η κλίμακα του υπόψη χάρτη, δεν επιτρέπει την ακριβή αποτύπωση αυτής (Α.Ο.Ζ) αλλά μόνο το γενικό ίχνος της, χωρίς όμως να μεταβάλλει τις γενικές αρχές και επιδιώξεις του συντάκτη του.

ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το ίχνος που ακολουθεί το δυτικό όριο διέρχεται από το νοτιοανατολικό (ΝΑ) άκρο της παράνομα διεκδικούμενης από την Τουρκία υφαλοκρηπίδας,  δυτικά του  32° 16´18´´Ε μεσημβρινού (δηλ. η γραμμή των δυτικών χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας).

ΓΡΑΜΜΟΣΚΙΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το ίχνος που ακολουθεί το δυτικό όριο είναι σχεδόν εφαπτόμενο με το Ν.Α άκρο της Τουρκικής διεκδίκησης. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, είναι δε και συμβατό με τις πρόνοιες του Σχ. Ανάν (π.χ. της πρόνοιας για να ληφθούν υπόψην τα λεγόμενα «έννομα συμφέροντα» των γειτονικών χωρών).

ΓΡΑΜΜΕΣ 1960
Αν προεκτείνουμε τις γραμμές του 1960 (Βρετανικών Βάσεων)  στα όρια της Α.Ο.Ζ, διαπιστώνεται ότι δεν ταυτίζονται πλήρως με τις γραμμές του προσχεδίου του χάρτη, πλην όμως και σε συνδυασμό με τις πρόνοιες του Σχ. Ανάν, διαφαίνονται  οι προθέσεις και επιδιώξεις των συντακτών του χάρτη. Το καταληκτικό συμπέρασμα είναι ότι τα όρια που εμφαίνονται στο χάρτη, αποτελούν αδρούς συνδυασμούς/σενάρια επιλογών οριοθέτησης ζωνών, που εμφανώς καταδεικνύουν τις προθέσεις και τον προληπτικό στρατηγικό σχεδιασμό εξασφάλισης των ζωτικών τους συμφερόντων  επί των θαλάσσιων ζωνών και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επικείμενη τότε «λύση» του 2004. 

Οι συντάκτες του χάρτη διέθεταν εξειδικευμένες γνώσεις,  είχαν στοχοθεσία και έλαβαν υπόψη τις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας.

Με τα σημερινά δεδομένα, τέτοιοι σχεδιασμοί θα ενταθούν στα παρασκήνια και θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία, έγκαιρα να αναλάβει προληπτικές ενέργειες αναχαίτισης παρόμοιων σχεδιασμών που δεν προάγουν τα συμφέροντα της Κύπρου.  Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την τεχνογνωσία με τις υπηρεσίες που διαθέτει να διερευνήσει περαιτέρω τον χάρτη και να προβεί σε εκτιμήσεις και να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα...»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου