Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η Μάχη της Κύπρου στις ΗΠΑ (2)

Ένα Νομοσχέδιο που προωθείται στις ΗΠΑ και αφορά την Τουρκία και την παρουσία του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ άναψε φωτιές. Το Νομοσχέδιο δηλώνει την Τουρκία ως υπεύθυνο για την κατοχή μέρους της Κύπρου και δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως ξεχωριστό κράτος, όμως  περιλαμβάνει άλλες αρνητικές πρόνοιες. Ανάμεσα τους, καθιστά τον «οργανισμό» («unincorporated association») που λειτουργεί στις ΗΠΑ με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και την εμπορωνυμία  “TRNC”, ως νόμιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας. Μέχρι τώρα,  το ψευδοκράτος λειτουργεί στις ΗΠΑ συγκαλυμμένα μέσω αυτού του «οργανισμού» που αποτελεί απάτη και είναι εκτεθειμένο σε αγωγές και καταδίκη για εξάλειψη του. Συγκεκριμένο αίτημα για αγωγή εκ μέρους 1000 περίπου Ε/κ προσφύγων ιδιοκτητών κατεχόμενης γης υποβλήθηκε στις ΗΠΑ εναντίον αυτής της παράνομης «εταιρείας» και του  συνεργού της, την τεραστίων κεφαλαίων και συμφερόντων Τράπεζα HSBC. Το Νομοσχέδιο νομιμοποιεί την παρανομία λόγω της συγκαλυμμένης λειτουργίας του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ (που σήμερα γίνεται μέσω του «οργανισμού/εταιρείας») και ο «οργανισμός» αυτός αναγνωρίζεται επίσημος αντιπρόσωπος της Τουρκίας και πλέον του παρέχεται προστασία και προνόμια που απολαμβάνουν  αναγνωρισμένα κράτη!     
Ορισμένοι χαριεντίζονται ότι πρόκειται για θετικό βήμα. Αλλά, η «Επιτροπή» αποζημιώσεων του ψευδοκράτους όπου το ΕΔΑΔ την αναγνώρισε ως νόμιμο ένδικο μέσο της Τουρκίας (χωρίς να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος), θα έπρεπε να κάνει τα πράγματα ξεκάθαρα. Το κατοχικό καθεστώς λειτουργεί στις ΗΠΑ σήμερα ως μια «εταιρεία» -παρόμοια με την μαφία- και αυτό το εκθέτει σε αγωγές για καταδίκη του που πηγάζει αυτοδίκαια και από την παράνομη παρουσία του εφόσον δεν του παρέχεται κρατική ασυλία. Το Νομοσχέδιο εξουδετερώνει ουσιαστικά την παράνομη παρουσία του ψευδοκράτους μέσω αυτής της εταιρείας-μαϊμού αφού την αναγνωρίζει ως επίσημο αντιπρόσωπο του Τουρκικού κράτους. Όπως έγινε με την «Επιτροπή» των κατεχομένων η οποία αναγνωρίστηκε ως επίσημο ένδικο  μέσω της Τουρκίας!     
Ενημερωτικά, νέες αγωγές κατατίθενται από ιδιώτες (που δεν είναι πρόσφυγες και δεν έχουν καν Ε/κ καταγωγή) στα αμερικανικά δικαστήρια οι οποίες στρέφονται εναντίον τουρκικών συμφερόντων. Μια τέτοια αγωγή ξεκίνησε η εταιρεία ICTA που εδρεύει στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει τον πασίγνωστο τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας. Η αγωγή στρέφεται εναντίον εταιρειών τουρκικών συμφερόντων (Voyager και Net Holdings) και εναντίον του παράνομου «οργανισμού/εταιρείας» («unincorporated association») που λειτουργεί στις ΗΠΑ με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Οι εταιρείες αυτές σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, εκμεταλλεύονται παράνομα Ε/κ περιουσίες και επιδίωξαν με ψευδείς παραστάσεις να δεσμεύσουν τον τραγουδιστή με συμβόλαιο για να τον φέρουν στην Κερύνεια, για εμφανίσεις στο Ε/κ Ξενοδοχείο Ζέφυρος, το οποίο σφετερίζονται παράνομα με το όνομα Merit και στο οποίο λειτουργούν καζίνο. Άλλες τέτοιες αγωγές έπονται σύντομα και ο καθένας αντιλαμβάνεται την διαφορά που δημιουργείται από τυχόν αναγνώριση της «εταιρείας» αυτής ως αντιπροσώπου της Τουρκίας. 
Τώρα, χωρίς το Νομοσχέδιο, η εταιρεία με την εμπορωνυμία "TRNC" η οποία λειτουργεί στις ΗΠΑ, ΔΕΝ έχει ασυλία (αφού δεν είναι αναγνωρισμένη κυβέρνηση) και γι αυτό είναι εκτεθειμένη μαζί με συνεργούς της (όπως την HSBC) σε αγωγές. Με το Νομοσχέδιο, η παρανομία μέσω αυτής της «εταιρείας-μαιμούς» και η έκθεσή της σε αγωγές, περιορίζεται αφού πλέον αναγνωρίζεται ως νόμιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας και επομένως απολαυάνει όλα όσα δικαιούται ένα αναγνωρισμένο κράτος. Επιμένουμε ότι πρόκειται για παρόμοια επανάληψη της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος με την οποία η «Επιτροπή» των κατεχομένων νομιμοποιήθηκε ως μέρος του κράτους της Τουρκίας. Με το Νομοσχέδιο τα πράγματα αλλάζουν άρδην αφού ο περιορίζεται η έκθεση της "ΤΔΒΚ" σε αγωγές καθώς επίσης και των συνεργατών της όπως της Τράπεζας HSBC.

Kώστας Μαυρίδης                              mavrides@ucy.ac.cy
Σημείωση:  Στις ΗΠΑ είναι ο Πρόεδρος που αναγνωρίζει κράτη και όχι μια ιδιωτική αγωγή στο Δικαστήριο, η οποία στην περίπτωση αυτή επιδιώκει να αποκαλύψει  το μαφιόζικο στοιχείο του ψευδοκράτους πίσω από την «εταιρεία-μαιμού».   
Επισυνάπτω νέο άρθρο μου που δημοσιεύεται στον κυπριακό τύπο ("Φιλελεύθερο" και "Σημερινή") και αφορά τη μάχη για τις Ε/κ περιουσίες, αλλά και τη μάχη εναντίον του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ. Επιπλέον, παράκκληση είναι όπως μελετήσετε και προωθήσετε αυτό το μήνυμα ΠΑΝΤΟΥ. Ο καθένας μπορεί να υπογράψει ηλεκτρονικά την αντίθεσή του στο Νομοσχέδιο Αριθμός 2597 στις ΗΠΑ, με το οποίο η παράνομη "εταιρεία/οργανισμός" μέσω του οποίου λειτουργεί το ψευδοκράτος στις ΗΠΑ, νομιμοποιείται και αναγνωρίζεται ως επίσημος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις ΗΠΑ και πλέον αποκτά τα προνόμια και την προστασία (μαζί και ασυλία) ενός αναγνωρισμένου κράτους. Στο Νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος απευθείας ως ξεχωριστό κράτος, αφού άλλωστε αυτό μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κάνει. Αλλά, πρόκειται για παρόμοιο τρόπο όπως στην περίπτωση της "Επιτροπής" των κατεχομένων η οποία αναγνωρίστηκε ως ένδικο μέσο της Τουρκίας με όλα τα αρνητικά που προέκυψαν.
Προσωπικά έχω ήδη προσυπογράψει την αντίθεση μου στο Νομοσχέδιο, που είναι δωρεάν και παίρνει λιγότερο από 1 λεπτό.
Κώστας Μαυρίδης

I wanted to draw your attention to this important petition that I recently signed:

"OPPOSITION TO BILL 2597: “American-Owned Property in Occupied Cyprus Claims Act”"
http://www.ipetitions.com/petition/tsimpedeslawfirm/

I really think this is an important cause, and I'd like to encourage you to add your signature, too. It's free and takes just a few seconds of your time.

The online petition has a link for the text for those who want to read
and should read it anyway
it. http://www.opencongress.org/bill/112-h2597/text

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου