Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η Μάχη της Κύπρου στις ΗΠΑ


Ενώ στην Κύπρο μαίνεται η κομματική αντιπαλότητα, στις ΗΠΑ ξεκίνησε η μάχη για τις κατεχόμενες περιουσίες. Πρόσφατα, ξεκίνησε η προώθηση στις ΗΠΑ του Νομοσχεδίου Αρ. 2597 το οποίο θεωρεί το κατοχικό καθεστώς νομικά ανύπαρκτο ως κράτος, αλλά από την άλλη, καθιστά την «εταιρεία» με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου («unincorporated association») που λειτουργεί στις ΗΠΑ, ως νόμιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας. Το κατοχικό καθεστώς λειτουργεί στις ΗΠΑ σήμερα ως μια «εταιρεία» -παρόμοια με την μαφία- και είναι εκτεθειμένο σε αγωγές και σε καταδίκη για εξάλειψη της παράνομης παρουσίας του. Με το Νομοσχέδιο εξουδετερώνεται ουσιαστικά η παράνομη (μαφιόζικη) παρουσία του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ μέσω αυτή της εταιρείας-μαϊμού.    
            Η εξέλιξη με την εμφάνιση του Νομοσχεδίου από μόνη της δικαιώνει τον νομικό αγώνα που ξεκίνησε εναντίον του ψευδοκράτους ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Α. Τσιμπίδης (εκ μέρους περίπου 1000 Ε/κ ιδιοκτητών κατεχόμενης γης) ο οποίος συνεργάζεται σήμερα με εγνωσμένης αξίας αμερικανούς δικηγόρους. Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) που λογικά στηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα, λανθασμένα υποστηρίζει το Νομοσχέδιο, το οποίο σχεδιάστηκε με βάση παλαιότερο νόμο για αποζημίωση Αμερικανών με περιουσίες σε κομμουνιστικές χώρες.  Στην πράξη, το Νομοσχέδιο ενσωματώνει την διοικητική μαριονέτα των κατεχομένων στο κράτος της Τουρκίας, όπως περίπου αποφάσισε το ΕΔΑΔ στην υπόθεση  Δημόπουλος. Στις ΗΠΑ, είναι δεδομένο ως τώρα ότι, καθεστώτα που δεν αναγνωρίζονται ως κυβερνήσεις δεν μπορούν να προσφύγουν σε δικαστήρια των ΗΠΑ. Όμως, μπορεί να μηνυθούν αφού ΔΕΝ έχουν ασυλία ως κράτη. Η δικαίωση της Εκκλησίας της Κύπρου (εναντίον Γκόλντμπεργκ) ενώπιον Αμερικανικών δικαστηρίων στην περίπτωση των ψηφιδωτών της Κανακαριάς (όπου κρίθηκε ότι ο σφετεριστής ουδέποτε αποκτά δικαιώματα επί της κλεμμένης περιουσίας)  και η αποπομπή του ψευδοκράτους  όταν παρενέβη στη δίκη ως ανύπαρκτου μέρους («unrecognized party»), καθιστούν την υπεροχή των δικαίων της Κύπρου καθαρή. Με το συγκεκριμένο όμως Νομοσχέδιο, το ψευδοκράτος δυνατόν να  καταστεί απρόσβλητο από αγωγές εναντίον του.
Επιμένουμε ότι, το Νομοσχέδιο συγκαλύπτει το μαφιόζικο στοιχείο του ψευδοκράτους που κατέχει παράνομα και καταληστεύει Ε/κ περιουσίες, υπονομεύοντας το διεθνές και αμερικανικό δίκαιο (με προηγούμενα δεδικασμένα) και ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ που καταδικάζουν το ψευδοκράτος. Επιπλέον, προνοεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαπραγματευτεί  αποζημιώσεις σχετικά με τις κατεχόμενες περιουσίες που ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες ή μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιορίζοντας το δικαίωμα για αγωγή μόνο σε αυτούς. Επισημαίνεται ότι, κανονικά αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει όσους περιλαμβάνονται στην αγωγή, αλλά αποβλέπει στο να επηρεάσει όλους τους άλλους στο μέλλον.
Μέσα από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για τον ίδιο απώτερο σκοπό που λειτουργεί η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» η οποία στοχεύει στο να οδηγηθούν οι Ελληνοκύπριοι σε μια ατέρμονη νομική προσπάθεια με πιθανότερη κατάληξη να χάσουν την περιουσία τους και να πληρώσουν και κάμποσα χρήματα ως δικηγορικά έξοδα και προμήθειες. Εκπληκτικό παραμένει που, ενώ η αγωγή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει "συναγερμό" για δήθεν νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, το Νομοσχέδιο που  θεσπίζει διπλωματικές σχέσεις ψευδοκράτους-ΗΠΑ δεν έχει καν προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση των αρμοδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι αυτό και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε όσα μας ανήκουν.
Παρεμπιπτόντως, είναι ολοφάνερο ότι, η αγωγή που οι 1000 περίπου Ε/κ πρωτοπόροι ξεκίνησαν στις ΗΠΑ για τις ιδιοκτησίες τους έχει προφανώς σοβαρή νομική βάση και  προκάλεσε πονοκεφάλους. Εξού και η προσπάθεια να θέλουν να την σταματήσουν ή να την  περιορίσουν. Γι αυτό, καθένας ανεξαιρέτως (ανεξαρτήτως εθνότητας ή ιθαγένειας), πρέπει να ψηφίσει στο  www.ipetitions.com/petition/tsimpedeslawfirm/ εναντίον του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου. Πρέπει οπωσδήποτε να συντρίψουμε και αυτό τον Δούρειο Ίππο, ενάντια σε όσους -δικούς μας ή ξένους- τον ανέχονται ή στηρίζουν. 
Κώστας Μαυρίδης                                        mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου