Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Μάχη στις ΗΠΑ Ξεκίνησε

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ (βρίσκεται στο στάδιο προώθησης του) αφορά την Κύπρο και θα έπρεπε να προκαλέσει τεράστια κινητοποίηση για τις σοβαρές του συνέπειες. Το Νομοσχέδιο θεωρεί μεν την Τουρκία υπεύθυνο για την κατοχή μέρους της Κύπρου και δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως ξεχωριστό κράτος. Το πρόβλημα όμως έγκειται αλλού. Το ψευδοκράτος λειτουργεί στις ΗΠΑ συγκαλυμμένα μέσω μιας «εταιρείας» ("unincorporated association”) με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», πράγμα έκδηλα παράνομο. Το Νομοσχέδιο νομιμοποιεί αυτή την «εταιρεία» και την καθιστά νόμιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι αφενός νομιμοποιείται η παράνομη παρουσία του ψευδοκράτους και επιπλέον, του παρέχεται κρατική προστασία με προνόμια που έχουν αναγνωρισμένα κράτη (δηλαδή η Τουρκία). Τα πιο πάνω δεν είναι υποκειμενική ερμηνεία. Έτσι ορίζεται στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο (SEC. 802) όπου ο  «οργανισμός» με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» γίνεται νόμιμος αντιπρόσωπος του Τουρκικού κράτους στις ΗΠΑ.
Στην αρχή η παγίδα δεν ήταν αντιληπτή. Τώρα ελάχιστοι δεν αντιλαμβάνονται την παγίδα και τις αρνητικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ  αναγνωρισμένα κράτη έχουν ασυλία. Η παράνομη παρουσία του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ μέσω «εταιρείας» το εκθέτει σε αγωγές επειδή δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και δεν έχει ασυλία. Νομιμοποίηση της παρουσίας του ψευδοκράτους ως αντιπροσώπου της Τουρκίας εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα που επιζητούν τρόπο για να αμυνθούν σε μελλοντικές αγωγές από οποιονδήποτε (Ε/κ, Αμερικανούς, Βρετανούς και άλλους). Η αγωγή που υποβλήθηκε στις ΗΠΑ από 1000 Ε/κ πρόσφυγες κανονικά δεν επηρεάζεται από το Νομοσχέδιο. Η αγωγή ανάμεσα σ΄ άλλα στοχεύει την αποκάλυψη του ψευδοκράτους με καταδίκη και εξάλειψη της «εταιρείας» που πίσω της κρύβεται και έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στους Τούρκους.  
Το να θεωρείται η Τουρκία υπεύθυνη για την υποτελή της διοίκηση στα κατεχόμενα υπηρετεί τα συμφέροντα μας, ΕΝΟΣΩ τα παράγωγά τους (όργανα της Τουρκίας μαζί με τις ενέργειές τους) θεωρούνται παράνομα επειδή πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή στην επικράτεια της Κύπρου. Στην περίπτωση της «Επιτροπής» αποζημιώσεων, η Τουρκία απέκτησε ένδικο μέσο πάνω στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα αρνητικό. Παρομοίως, τυχόν νομιμοποίηση της παράνομης εταιρείας που πίσω της κρύβεται το ψευδοκράτος σε μια χώρα όπως τις ΗΠΑ θα έχει αρνητικές συνέπειες. Δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνουν να το αποδέχονται ή και στηρίζουν.
   Μετά τη νομιμοποίηση της «Επιτροπής» αποζημιώσεων (αναγνώριση της από το ΕΔΑΔ ως οργάνου της Τουρκίας, χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ξεχωριστού κράτους), η ηγεσία και ο κόσμος της Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν τη νέα παγίδα. Η «Επιτροπή» του ψευδοκράτους (μαζί και το «Ανώτατο Δικαστήριο» του καθεστώτος!) ως όργανα  της Τουρκίας απέκτησαν  νόμιμη υπόσταση πάνω στην επικράτεια (έδαφος) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγκριση του Νομοσχεδίου με τη συγκεκριμένη πρόνοια, θα καταλήξει στο εξής πράγμα στις ΗΠΑ: Το ψευδοκράτος θα αποκτήσει στις ΗΠΑ νόμιμη και κρατικά προστατευόμενη παρουσία  αναγνωρισμένου κράτους (όπως η Τουρκία) με σοβαρές αρνητικές προεκτάσεις πολύ πέραν της όποιας αγωγής.    
Ενημερωτικά, συνεχώς νέες αγωγές κατατίθενται στα αμερικανικά δικαστήρια από ιδιώτες (που δεν είναι πρόσφυγες και δεν έχουν καν Ε/κ καταγωγή) οι οποίες στρέφονται εναντίον τουρκικών συμφερόντων στη βάση της απάτης του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ. Μια τέτοια αγωγή με δικηγόρο τον ελληνοαμερικανό Α.Τσιμπίδη ξεκίνησε η εταιρεία ICTA που εδρεύει στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει τον τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας. Η αγωγή στρέφεται εναντίον της παράνομης εταιρείας («unincorporated association») που λειτουργεί στις ΗΠΑ με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και των τουρκικών συμφερόντων εταιρειών (Voyager και Net Holdings). Οι εταιρείες αυτές σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, εκμεταλλεύονται παράνομα Ε/κ περιουσίες και επιδίωξαν με ψευδείς παραστάσεις να δεσμεύσουν τον τραγουδιστή για παραστάσεις στην Κερύνεια στο Ε/κ Ξενοδοχείο Ζέφυρος, το οποίο σφετερίζονται παράνομα με το όνομα Merit όπου  λειτουργούν καζίνο. Άλλες τέτοιες αγωγές έπονται σύντομα και ο καθένας αντιλαμβάνεται την διαφορά που δημιουργείται από τυχόν αναγνώριση της «εταιρείας» αυτής ως αντιπροσώπου της Τουρκίας. 
Κώστας Μαυρίδης                                           mavrides@ucy.ac.cy
Σημείωση: Αναζητούνται οι ιδιοκτήτες (ή κληρονόμοι τους) του Ξενοδοχείου Ζέφυρος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου