Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

«Επιτροπή»: ποιος θα απαντήσει

Ένα από τα πλέον βασανιστικά ερωτήματα για τους πρόσφυγες και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης, είναι το κατά πόσον θα πρέπει να καταφύγουν στην «Επιτροπή» των κατεχομένων. Στην πραγματικότητα, εάν μέρος των ιδιοκτητών καταφύγει στην «Επιτροπή» και αποδεχτεί διευθέτηση, η Τουρκία θα έχει υπερπηδήσει ένα τεράστιο εμπόδιο και θα έχει επιβάλει την διζωνικότητα αλά Τούρκα (όπως την ερμηνεύει η ίδια) και η παρανομία της τουρκικής κατοχής και χρήσης Ε/κ περιουσιών, θα έχει αναιρεθεί με την υπογραφή των ιδιοκτητών. Αυτό το ποσοστό Ε/κ ιδιοκτητών χρειάζεται η Τουρκία και προς τούτο σχεδόν εκλιπαρεί.   
Η κριτική μου στάση δεν στρέφεται εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη από την δική μου. Αντιθέτως, επιμένω εδώ και καιρό ότι ένας δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα θα βοηθούσε εφόσον θα έριχνε φως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αλλά, η ενημέρωση αυτή –όπως αποδείχθηκε– δεν μπορεί να αφεθεί σε μια τηλεοπτική εκπομπή η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όποιος δεν πάει στην ’Επιτροπή’ των κατεχομένων μέχρι τον Δεκ 2011, ουσιαστικά χάνει την περιουσία του». Τέτοια αυθαίρετη παραποίηση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος και αλλοίωση της πραγματικότητας, τέτοια στρεβλωτική ερμηνεία δεν πρόβαλε καν η Τουρκία! Αν αυτό είναι αξιόπιστη και αμερόληπτη ενημέρωση, ο καθένας μπορεί να το κρίνει.
Επειδή δεν έχει κανένας μας την απόλυτη σοφία, η απόφαση για το τι πρέπει να γίνει θα έπρεπε ήδη να είχε απασχολήσει σοβαρά τα θεσμικά όργανα του κράτους και τους αρμόδιους για να υποδειχθεί το σωστό. Τουλάχιστον, να υπάρξει πλήρης, αμερόληπτη και αξιόπιστη ενημέρωση για εκείνες τις πτυχές όπου δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ώστε να αποφεύγονται οι ψεύτικες ή παραπλανητικές παραστάσεις στους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης. Η δική μου λοιπόν στάση επικεντρώνεται εναντίον όσων  προβάλλουν ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία ή αποφεύγουν να προβάλουν τις πραγματικότητες γύρω από την «Επιτροπή».
Συγκεκριμένα,
(α) όσοι δημιουργούν την εντύπωση ότι ένας Ε/κ μπορεί να αιτηθεί απλά και μόνο αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του και η "Επιτροπή" θα του προτείνει κάποιο ποσό για την απώλεια χρήσης, είτε ψεύδονται, είτε βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Η "Επιτροπή" λειτουργεί για να αγοράζει ιδιοκτησίες έναντι μικρού ποσοστού από την τρέχουσα αξία τους. Με την υπογραφή του ο Ε/κ ιδιοκτήτης χάνει οριστικά την περιουσία του (που μεταβιβάζεται στην Τουρκία) και παίρνει ένα ποσοστό γύρω στο 10% της αξίας της, από το οποίο αποκόπτονται διάφορες χρεώσεις και προμήθειες για να καταλήξει στο 7% περίπου.  

(β) η "Επιτροπή" αναγνωρίζει νομικό ρόλο μόνο σε δικούς της λεγόμενους δικηγόρους  (αναγνωρισμένους από το κατοχικό καθεστώς), οι οποίοι φυσικά παρέχουν υπηρεσίες παράνομα και με τους οποίους Ε/κ δικηγόροι συνεργάζονται για να διαμοιράζονται τις χρεώσεις που επιβαρύνεται ο Ε/κ ιδιοκτήτης. Η «Επιτροπή» ΔΕΝ αναγνωρίζει Ε/κ δικηγόρο εγγεγραμμένο στο μητρώο των νόμιμων δικηγόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να τον αντιπροσωπεύει κάποιος νόμιμος δικηγόρος.

(γ) ένας Ε/κ ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στην "Επιτροπή" και να αρνηθεί την πρόταση και να σταματήσει, είτε να συνεχίσει και αφού εξαντλήσει όλα τα ένδικα (!) μέσα του ψευδοκράτους (περιλαμβανομένου του λεγόμενου Ανώτατου Δικαστηρίου) να καταλήξει στο ΕΔΑΔ από το οποίο να ζητά αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Εκτός από την περίπτωση Τ. Λοιζίδου, σε πόσες περιπτώσεις η Τουρκία πραγματικά πλήρωσε το ποσό; Σε ΠΟΣΕΣ; Και ΠΟΣΟΣ χρόνος χρειάστηκε από την αρχή μέχρι την πληρωμή (;) από την Τουρκία;

Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει επίγνωση όλων των παραμέτρων, κινδύνων και πιθανών κινήτρων (τα πιο πάνω είναι ένα δείγμα μόνο). Για παράδειγμα, η εμπλοκή στην «Επιτροπή», δυνατόν να του αφαιρέσει άλλα νόμιμα δικαιώματα όπως σε Δικαστήρια εντός ή εκτός Κύπρου όπου Ε/κ ιδιοκτήτες δυνατόν να απαιτούν αποζημίωση για απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας τους, διατηρώντας αλώβητο το δικαίωμα στην ιδιοκτησία τους.      
Κώστας Μαυρίδης                                       mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου