Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ

Την Δευτέρα (14/7/2014), μια πολύμηνη εργασία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατέληξε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο («ICC» στη Χάγη) με καταγγελία εναντίον Τούρκων αξιωματούχων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Στην Χάγη βρεθήκαμε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Νομικού Κέντρου Shurat-Ha Din (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με βάση το Ισραήλ που δραστηριοποιείται στην προσαγωγή εγκληματιών ενώπιον της δικαιοσύνης), ο Καθηγητής E. Kontorovich (Πανεπιστήμιο Northwestern-ΗΠΑ) και εγώ. Ο Οργανισμός Shurat-Ha Din παρείχε συμβουλές και συνέβαλε στην έρευνα και σύνταξη της καταγγελίας. Την καταγγελία υποβάλαμε ως ενδιαφερόμενα μέρη εγώ (και ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου) με την ομάδα Cypriots Against Turkish War Crimes (CATWR).
Η καταγγελία καλεί το Δικαστήριο να κινήσει έρευνα για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Τούρκων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος προσχώρησε στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου από την ίδρυσή του (2002) και ως εκ τούτου, οι καταγγελίες επικεντρώνονται με τεκμηρίωση στον εποικισμό και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη τουρκικών οικισμών στα κατεχόμενα έκτοτε. Η τουρκική κατοχή αποτελεί κατάφωρη επιχείρηση εποικισμού στη σύγχρονη εποχή, καθώς οι έποικοι από την τουρκική ενδοχώρα αποτελούν σήμερα περίπου το μισό του πληθυσμού στα κατεχόμενα. Ειδικότερα, η καταγγελία επικεντρώνεται στην συστηματική παραβίαση του Άρθρου 8(2)(b)(viii) του Καταστατικού του Δικαστηρίου, το οποίο απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα πολίτες της σε κατεχόμενα εδάφη. Ο εποικισμός και άλλα εγκλήματα που διαπράττονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από Τούρκους αξιωματούχους δεν αποτελούν πολιτική διαφορά αλλά θέμα διεθνούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η καταγγελία αναμεταδόθηκε από διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων και άλλα ΜΜΕ (Associated Press, Washιgnton Post (ΗΠΑ), Le Μοnde (Γαλλία), Jerusalem Post (Ισραήλ στην αγγλική έκδοση), Τουρκικά ΜΜΕ κ.ά. Για την Κύπρο, μπορεί να κρίνει ο καθένας.
Στις 17/7/2014, τρεις μέρες μετά την υποβολή της καταγγελίας, ο Υπ. Εξ. της Κύπρου δημοσίευσε άρθρο για την «Ημέρα Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης» εξηγώντας «γιατί η Κύπρος συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου», αλλά αποσιωπά την καταγγελία για εποικισμό. Το πρωτάκουστο είναι που δεν αναφέρει καν την λέξη εποικισμός. Το άρθρο 8 (Καταστατικό του Δικαστηρίου) ορίζει τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου με τρόπο ως να γράφτηκε για την Κύπρο σήμερα («The transfer, directly or indirectly, by the Occupying Power of parts of its own civilian population into the territory it occupies…»). Αλλά ως Υπ. Εξ. συμμετέχουμε «με υπερηφάνεια στον εορτασμό της επετείου και στη διεθνή εκστρατεία που επιδιώκει να υπογραμμίσει ότι “η Δικαιοσύνη είναι Σημαντική” – “Justice Matters”». Αλλά χωρίς να καταγγέλλουμε! Την ίδια μέρα, Κύπριος ευρωβουλευτής ανάρτησε πινακίδα καθώς μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο με την φράση «Τερματίστε την κατοχή της Παλαιστίνης» και αναμένω να αναρτήσει το ίδιο για την κατοχή της Κύπρου. Επιπλέον την ίδια μέρα, δημοσιεύτηκαν οι πρωτοφανείς ύβρεις του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς. Ο Ερντογάν προφανώς είχε ενημερωθεί για την καταγγελία εναντίον της Τουρκίας... Εκείνοι που ταξίδευαν από Ισραήλ προς Χάγη διά μέσου Κωνσταντινούπολης, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή και άλλαξαν πτήσεις για να αποφύγουν τη σύλληψη. Απέναντι σε αυτά, υπάρχει η στήριξη από Τουρκοκύπριους που ζουν υπό κατοχή.
Τα πιο πάνω φανερώνουν κατά τρόπο οδυνηρό, ότι στην Κύπρο, η διαφορά μας δεν είναι θέμα πολιτικής αντίληψης. Αυτό είναι θεμιτό. Η διαφορά μας έγκειται σε κάτι πιο βαθύ. Πως λέγεται η πολιτική που ορίζει ότι το θύμα (η Κύπρος) δεν πρέπει να καταγγέλλει τον εγκληματία (την Τουρκία); Πως λέγεται η πολιτική που ορίζει ότι το θύμα πρέπει να απαιτεί ελευθερία για άλλους, όχι όμως για την δική του περίπτωση… Παρεμπιπτόντως, έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες με διορατικότητα θα εκτιμήσουν τι πραγματικά σημαίνει αυτή η «σύμπραξη» με το Ισραήλ. Ήδη, η δημοσιότητα το άξιζε.
Κώστας Μαυρίδης - Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S and D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου