Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ανοησίες ή εγκληματική αμέλεια;



Εδώ και καιρό κυκλοφορούν διάφορα σχόλια και μηνύματα στο διαδίκτυο -στη συνέχεια προέκυψαν και μερικά μετρημένα δημοσιεύματα- τα οποία αναφέρονται σε πληροφορίες γύρω από απόπειρες απαγωγής ή κακοποίησης παιδιών σε εμπορικά κέντρα ή μεγαλοκαταστήματα στη Λευκωσία και που υποδεικνύουν ως δράστες άτομα από τα κατεχόμενα. Στην αρχή, όπως τόσα άλλα, θα μπορούσε κάποιος να τα αγνοήσει, με την ευχή να πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς με αλλότρια κίνητρα (π.χ. να διασπείρουν την έχθρα ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ), είτε πρόκειται για ανοησίες. Ωστόσο, το θέμα αφορά τα παιδιά μας, που ο παραμικρός εφησυχασμός συνιστά εγκληματική και ασυγχώρητη αμέλεια που δεν επιτρέπει σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα ή ιδιοτελές συμφέρον να υπερισχύει. Άλλωστε, εάν επισυμβεί το κακό, όλα πλέον θα είναι αργά. Είμαι βέβαιος ότι κάθε πολίτης και ειδικά κάθε γονιός θέλει να ενημερωθεί αξιόπιστα γύρω από το ζήτημα. Η σιωπηρή στάση που τηρούν διάφοροι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι και ιδίως οι αρμόδιοι οι οποίοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πόσο σωστό ή λάθος υπάρχει στα πιο πάνω δημοσιεύματα/πληροφορίες, παραπέμπει σε συμπεριφορές όπως στο Μαρί. Εάν προκληθεί η «έκρηξη», θα αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες. Στο προκείμενο θέμα, υπάρχει ένα ιδιόμορφο στοιχείο που «επιβάλλει» τη σιωπή. Εάν κάποιο παιδί υπήρξε θύμα τέτοιου συμβάντος, οι γονείς για λόγους προστασίας του, δυνατόν να αποφεύγουν την δημοσιότητα για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ισορροπία του παιδιού και ενδεχόμενο κοινωνικό «στιγματισμό» του.
Στις 19/4/2012 ενυπόγραφο δημοσίευμα σε εφημερίδα αναφερόταν στα πιο πάνω με υπότιτλο «Πληροφορίες που προκαλούν σοκ, δέος και ανατριχίλα. Πέπλο μυστηρίου γύρω από επίδοξους απαγωγείς ανηλίκων που φέρονται…». Το δημοσίευμα αναφερόταν σε πληροφορίες βάσει των οποίων «απόπειρα απαγωγής παιδιού, ευτυχώς ανεπιτυχής, έλαβε χώρα προ μερικών εβδομάδων σε πολυσύχναστο χώρο, πολυκατάστημα στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, οι επίδοξοι απαγωγείς κατάφεραν ν’ απομονώσουν το παρ' ολίγον ανυποψίαστο ανήλικο θύμα τους στην τουαλέτα, ξυρίζοντάς του μάλιστα το κεφάλι, ώστε να μην είναι εύκολη η αναγνώρισή του. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το «έργο» τους και αναγκάστηκαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να εγκαταλείψουν το παιδί στις τουαλέτες και ν’ απομακρυνθούν εσπευσμένα από το χώρο του παρ' ολίγον εγκλήματος. Με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του πολυκαταστήματος όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, διαπιστώθηκε, τελικά, πως το κατατρομαγμένο παιδάκι βρισκόταν κλειδωμένο στις τουαλέτες, για να δοθεί έτσι αίσιο τέλος στην περιπέτεια, τόσο του ίδιου όσο και των γονιών του, που λίγο νωρίτερα το αναζητούσαν σε κατάσταση αμόκ
Τα πιο πάνω, εάν δεν συνέβηκαν, επέβαλλαν διάψευση από τους φερόμενους χώρους διάπραξής τους. Για θέματα όπου μια εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας κρίνουν ότι φήμες ή ενέργειες πλήττουν το όνομα (image) τους, εκδίδονται ανακοινώσεις. Εδώ το θέμα αφορά το κοινό και την ασφάλεια παιδιών με φοβερές αναφορές, αλλά δεν υπήρξε ανάλογη διάψευση των πληροφοριών. Αντιθέτως, επικρατεί μια σιωπή που εύλογα παραπέμπει σε αλλότριες σκοπιμότητες.
Δυνατόν τα εμπορικά κίνητρα και συμφέροντα να είναι τεράστια σε βαθμό που επιβάλλουν την σιωπή. Αλλά η Αστυνομία είναι εκ καθήκοντος φορέας διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας και ως τέτοιος προειδοποιεί για λιγότερης σημασίας θέματα. Εδώ, πως γίνεται να σιωπά; Και ας μη προβληθεί το γνωστό, πως «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία». Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι καταγγελίες έγιναν και μένουμε ως εδώ για ευνόητους λόγους. Και δεν είναι μόνο ένα συμβάν. Έγιναν καταγγελίες πέραν μιας περίπτωσης στα περίχωρα της Λευκωσίας και όντως συνδέονται με τα κατεχόμενα. Αλλά οι συστάσεις ήταν «να μην προχωρήσει η υπόθεση», πράγμα που λογικά παραπέμπει, εκτός από εμπορικά, και σε πολιτικά κίνητρα.  
Το θέμα είναι σοβαρό και επιβάλλεται αξιόπιστη ενημέρωση. Εάν για άλλα επουσιώδη προκύπτει ανάγκη διάψευσης, εδώ προκύπτει μια ύποπτη δυσαρμονία που δυνατόν να φτάνει μέχρι και σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Κώστας Μαυρίδης -  Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής                            mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου